Istanbul, Ankara i Kapadokija

6 dana / 5 noćenja

Datum:

18.06. – 23.06.
06.10. – 11.10.2020.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 4.990 kn +zrakoplovne pristojbe

Vrijednost više: hoteli 4*/5*, polupansion, besplatna izrada turske vize, popust za djecu do 1.500 kn

ISTANBUL – ANKARA – ÜRGÜP – AVANOS – GÖREME – ZELVE – DOLINA DEVRENT – DERINKUYU 

Hos geldiniz! Dobrodošli…u Kapadokiju, čudesno područje u samom središtu Turske!
Prije 3 milijuna godina snažne erupcije vulkana Erdžijasa formirale su ovdje jedan od najspektakularnijih krajolika na svijetu. Ogromne stijene, jedinstveni krajolici i tajanstveni podzemni gradovi razlozi su zbog kojih Kapadokiju ubrajaju u jedno od onih rijetkih mjesta koji se moraju doživjeti barem jednom za života.

Ankara (nekadašnja Angora), smještena u srcu Anadolije, glavni je grad Turske. Poznata je, između ostalog, po Angora kozama s dugom dlakom iz koje se dobiva skupocijeni moher. Iako živi u sjeni superiornog Istanbula, ovu metropolu ipak ne treba podcjenjivati, jer odigrala je značajnu ulogu u velikim i dramatičnim događajima, a i njena arhitektura je ogledalo duge prošlosti. Danas je Ankara veliki ekonomski, kulturni, i turistički centar Turske.

1. dan ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09.10h. Dolazak u Istanbul u 12.25h po lokalnom vremenu, obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te nakon kraćeg odmora odlazak u šetnju do trga Taksim i poznate Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi) – pješačke zone s brojnim trgovinama, restoranima i barovima do četvrti Beyoğlu, poznatoj po srednjovjekovnoj kuli Galata iz 14. st., koja je nekada služila za praćenje brodova i kao zatvor, a danas je vidikovac s kojeg se pruža prekrasan panoramski pogled na grad. Večera u jednom od lokalnih restorana. Noćenje.

2. dan ISTANBUL
Nakon doručka, odlazak na razgled Istanbula u pratnji lokalnog vodiča; Hipodrom koji je nekoć služio za konjske trke, a danas je memorijalni trg s impozantnim obeliskom; Plava džamija, monumentalno zdanje i posljednja velika kraljevska džamija, jedinstvena sa svojih šest minareta i ukrasima od plavog porculana po kojima je i dobila ime; Aja Sofija iz 6. st., najpoznatija građevina Istanbula sagrađena u doba cara Justinijana. Prvotno je bila najveća crkva u Bizantskom carstvu, a naknadno pretvorena u džamiju te je danas jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena; bazilika Cisterna, poznata i pod nazivom Utonula palača, najveća od nekoliko stotina antičkih rezervoara vode koje još uvijek leže ispod Istanbula, svakako najneobičnija turistička atrakcija u gradu; palača Topkapi, osmanlijski carski dvorac kojeg je sagradio sultan Mehmed II, a nalazi se na krajnjem dijelu uzvišenog rta, s kojeg se pruža pogled na Zlatni rog, Mramorno more i Bospor. U poslijepodnevnim satima posjetite Grand Bazaar, zatvorenu tržnicu i najveći bazar na svijetu s više od 4000 trgovina, gdje možete osjetiti čar kupovine zlata, tekstila, suvenira i dr. Ljubiteljima kulinarstva i svim onima koji vole uživati u gastro izazovima svakako predlažemo i posjet živopisnoj Egipatskoj tržnici začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa. Večera u jednom od lokalnih restorana. Noćenje.

3. dan ISTANBUL – ANKARA
Nakon doručka, prijevoz do željezničke stanice, ukrcaj na brzi vlak za Ankaru te ugodna vožnja u trajanju od cca 4h30min. Po dolasku u tursku prijestolnicu, prvo ćemo otići do najznačajnije znamenotosti grada – Mauzoleja Mustafe Kemala Atatürka (Anitkabir), utemeljitelja moderne turske države kojeg godišnje obiđe više od 15 milijuna ljudi. Mauzolej je monumentalni spomenik sagrađen 1953. godine, u kojem se nalazi Atatürkov grob – veličanstveni 40 tona težak sarkofag smješten u Dvorani časti. Potom odlazak do Muzeja Republike, smještenog u zgradi bivšeg turskog parlamenta, u kojem se čuvaju važne fotografije, dokumenti i dr. iz turskog rata za neovisnost. U nastavku odlazak prema hotelu uz panoramsku vožnju uz Augustov hram; Rimske kupelji; Julijanov stup; Ulus Meydani, spomenik Atatürku; Citadelu s gradskim zidinama; Državnu koncertnu dvoranu; džamiju Kocatepe u neoklasičnom osmanskom arhitektonskom stilu. Po dolasku u hotel, prijava i smještaj u sobe te večera. Nakon večere predlažemo odlazak do četvrti Kizilay, epicentra poslovne i društvene scene grada, s mnogim dizajnerskim trgovinama, robnim kućama, restoranima s turskim specijalitetima te noćnim klubovima i barovima. Povratak u hotel. Noćenje.

4. dan ANKARA – DERINKUYU – ÜRGÜP
Doručak te polazak autobusom prema unutrašnjosti Turske, do starovjekovne regije Kapadokije koju karakteriziraju jedinstveni mjesečevi krajolici, podzemni gradovi, pećinske crkve i kuće isklesane u stijenama. Posjet Derinkuyu, („duboki bunar“) impresivnom gradu ispod površine zemlje, seže čak do 85 m dubine. Sagrađen je u 8. ili 7. st. p.n.e. i sve je do 1963. godine bio čuvan od očiju javnosti. Nakon obilaska odlazimo put Urgüpa ili okolice. Prijava i smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5. dan KAPADOKIJA
Nakon doručka odlazak na cjelodnevni obilazak regije: Avanos – centar terakote, smješten na obalama rijeke Kızılırmak koje obiluju crvenom glinom od koje lokalno stanovništvo izrađuje tradicionalne kućanske predmete i ukrase te se u industriji koristi za građevinske blokove i crijep; Göreme, najspektakularnije i najpoznatije mjesto među dolinama Kapadokije. Cijeli grad je muzej na otvorenom – nekadašnje redovničko središte s dobro očuvanim crkvama isklesanim u stijenama i ukrašenim freskama iz doba Bizanta; Zelve – jedna od najranije naseljenih i posljednje napuštenih dolina koja je najpoznatija po „vilinskim dimnjacima“, stijenama u obliku gljiva; dolina Devrent, poznata po svom lunarnom krajoliku i neobičnim stijenama u obliku životinja; selo Cavusin, jedno od najstarijih naselja u tom području s crkvom sv. Ivana Krstitelja iz 5 stoljeća. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

6. dan ÜRGÜP – KAYSERI – ISTANBUL – ZAGREB
Doručak te slobodno vrijeme do prijevoza do zračne luke Kayseri. Po dolasku, prijava za let za Istanbul na liniji TK2013 u 14.45h. Dolazak u 16.30h te nastavak putovanja za Zagreb na letu Turkish Airlinesa, TK 1055 u 18.10h. Očekivani dolazak u Zagreb u 19.20h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 4.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi: 5.290 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 5.590 kn

Pristojbe u zračnim lukama, po osobi: 1.390 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 90. odnosno 60 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Cijena aranžmana uključuje:
Povratni prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa; Zagreb – Istanbul / Kayseri – Istanbul – Zagreb);
Prijevoz brzim vlakom u ekonomskom razredu na relaciji Istanbul – Ankara;
Prijevoz turističkim autobusom prema programu;
Smještaj u Istanbulu u hotelu Grand Gulsoy 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 noćenja s doručkom;
Dvije večere u jednom od lokalnih restorana u Istanbulu;
Smještaj u Ankari u hotelu Anemon Ankara 4* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 1 polupansiona;
Smještaj u Ürgüpu ili okolici u hotelu Perissia 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 2 polupansiona;
Razglede prema programu u pratnji lokalnog vodiča;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Ishođenje turske vize;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje:

pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 1.390 kn (promjenjivo do izdavanja karata),
doplatu za jednokrevetnu sobu od 1.590 kn,
trošak turske vize 250 kn,
ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda,
doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom,
osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje i putno osiguranje (preporučujemo).

Popust za djecu na pomoćnom ležaju:

Dijete 2-9,99 godina: 1.500 kn
Dijete 10-11,99 godina: 400 kn

Fakultativna ponuda, cijene po osobi uz najmanje 10 prijavljenih putnika:
Paket ulaznica u Istanbulu (Aja Sofija, palača Topkapi, bazilika Cisterna): 330 kn
Paket ulaznica Ankara & Kapadokija: 220 kn (Ankara: Muzej Republike; Kapadokija: podzemni grad Derinkuyu, Göreme, Zelve, dolina Devrent, selo Cavusin)

Red letenja:
TK1054 ZAGREB ISTANBUL 09:10 12:25
TK2013 KAYSERI ISTANBUL 14:45 16:30
TK1055 ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20
*sve lokalna vremena

Važno:
Državljani Republike Hrvatske moraju imati vizu za ulazak u Republiku Tursku.
Cijena online vize iznosi 35,88 USD – Multiple Entry Visa koja vrijedi 180 dana, a unutar tog perioda dozvoljen je boravak u Republici Turskoj najviše 90 dana.

Putovnica treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju.

Sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u Republici Turskoj

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 20 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov.

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz listopada 2019. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *