Valencia

4 dana/4 noćenja

Datum: 09.10.-12.10.2020.

First minute cijena aranžmana: 3.780kn

Zrakoplovne pristojbe u iznosu od 990 kn uključene u cijenu 

Valentia = vrijednost, snaga (lat.). U samom imenu ovog trećeg po veličini španjolskog grada naći ćete razlog zašto posjetiti Valenciju. Jer je vrijedna vašeg posjeta. Na Costi del Azahar (Obala narančina cvijeta), u prekrasnom podneblju i na Sredozemnom moru, Valencia je očaravajući grad koji osvaja tipičnim španjolskim osobinama: živahnošću, energijom i temperamentom. Sunčana i okružena nasadima agruma, zelena, inovativna i moderna, Valencia je raskošni koktel impresivne arhitekture, izvrsne gastronomije i uzbudljivog noćnog života!

1. dan: ZAGREB – VALENCIA
Sastanak putnika s voditeljem putovanja u Zračnoj luci Franjo Tuđman dva sata prije polaska kod šaltera informacija i podjela putne dokumentacije. Polijetanje posebnog zrakoplova u 1:55 sati za Valenciju. Nakon slijetanja (predviđeno vrijeme u 4:10 sata) organizirani transfer do Valencije, trećeg po veličini grada u Španjolskoj. Smještaj u hotel, noćenje (to jutro zbog kasnog dolaska u hotel putnicima će doručak biti uručen u obliku breakfast boxa). Usred španjolske sredozemne obale, na Costi del Azahar (Obala narančina cvijeta), Valencia je izvrsno smještena, u srcu jedne od najplodnijih europskih regija, obrubljena nasadima limuna i naranči. El Cid, španjolski srednjovjekovni junak, navodno je rekao na ulazu u grad: „Ovaj mi se grad svidio na prvi pogled, odmah sam ga poželio i zamolio Boga da me učini njegovim gospodarom.“ Grad su osnovali Rimljani 138.g.pr.Krista, a trebao je biti umirovljenička kolonija za stare vojnike. Otprilike oko podneva odlazak u pješački i panoramski razgled grada uz ovlaštenog vodiča: Lonja de la Seda – Mercado Central – Okrugli trg – katedrala – Barrio del Carmen – „Grad umjetnosti i znanosti“… Odlazak s voditeljem putovanja do arhitektonskog remek-djela poznatog arhitekta Santiaga Calatrave u suradnji s arhitektom Felixom Candelom: Grada umjetnosti i znanosti. Gradnja tog dojmljivog kompleksa počela je 1991.g., a u kompleksu je dosad izgrađeno 5 vrlo impresivnih građevina. Uz muzeje, operu, kina, planetarij, akvarij, itd., tu se nalaze brojni urbani sadržaji među kojima se ističe botanički vrt. U Gradu znanosti i umjetnosti svatko će naći nešto za sebe, popis mogućnosti koje pruža taj dojmljivi kompleks svakako je širi od posjeta na nekoliko sati. Raskošne, futurističke suvremene građevine danas su postale simbol grada i prva asocijacija na grad uz poznato jelo nastalo na tlu Valencije: paellu. Slobodan ostatak dana. Noćenje.

2. dan: VALENCIA: fakultativni izlet XÁTIVA I GANDIA
Doručak. Poslije doručka slobodan dan za vlastite programe i uživanje u gradu. Preporučujemo cjelodnevni izlet Xátiva i Gandia, u dva pitoreskna mjestašca (doplata prilikom kupovine aranžmana). Xátiva, ljupko mjesto smješteno na brdu, bila je nezavisni islamski grad-država u 12. st. Mnogo kasnije postala je poznata kao rodni grad zloglasnog pape Aleksandra VI. – pape Borgia (talijanizirano ime obitelji čije je prezime bilo Borja). U Ratu za španjolsko nasljedstvo kralj Filip V. dao je spaliti mjesto zbog manjka odanosti, a mrskom monarhu grad je vratio pa danas njegov portret u jednom od gradskih muzeja visi naopako. Gradić kojim dominira dvorac na vrhu doživio je svoju renesansu kasnije i ponovno je izgrađen. Elegantan, s brojnim palačama, malenim trgovima i simpatičnim trgovinicama, ono čime grad osvaja to je definitivno njegov dvorac koji je nekoć okruživao srednjovjekovni gradić. Posjet dvorcu i slobodno vrijeme za šetnju mjestom. Odlazak prema sljedećem šarmantnom gradiću, poznatom ljetovalištu Gandia, poznatom po krasnim, dugimpješčanim plažama. Slobodno vrijeme za jelo, šetnju i kupovinu suvenira. Povratak u Valenciju, slobodno poslijepodne i večer. Noćenje.

3. dan: VALENCIA: fakultativni izlet ALICANTE i ELX/ELCHE
Doručak. Slobodan dan za osobne programe. Preporučujemo odlazak na izlet Alicante i Eltxe (doplata prilikom rezervacije aranžmana). Prvo ćemo posjetiti Elche/Elx, važno civilizacijsko središte još od iberskih vremena. Danas je Elche od 2001. na popisu UNESCO-ve zaštićene baštine zbog brojnih palmi u središtu grada, njegov je ‘palmeral´ jedan od najpoznatijih i najvećih u Španjolskoj. Danas poznat kao središte španjolske obućarske industrije, Elche je poznat i po Misteriju iz Elchea, crkvenoj drami koja se od 15.st. izvodi u Bazilici svete Marije od Elchea, a danas je zapisana na popis zaštićene baštine UNESCO-a. Poslije posjeta Elcheu nastavljamo prema Alicanteu. Turistički grad, poznat po svojim pješčanim plažama i ludom noćnom životu, Alicante je jedan od većih gradova na obali i važna luka. Iznad njega dominira panoramom dvorac Santa Barbara čiji temelji datiraju iz vremena osvajanja Osmanlija na poluotoku. Centrom grada dominira jedna od najljepših španjolskih promenada, Explanada de España, napravljena od 6.5 milijuna mramornih pločica. Šetnja toplim i živahnim gradom, slobodno vrijeme u središtu grada.

4. dan: VALENCIA: fakultativni posjet vinariji REQUENA
Doručak. Odjava iz hotelskih soba (prtljagu ćemo odložiti u za to namijenjenoj prostoriji). Nakon doručka slobodno vrijeme za osobne programe, dodatne posjete, kupovinu / u Španjolskoj su njihove robne marke jeftinije nego u ostatku Europe/, itd. Preporučujemo poludnevni izlet u Requenu, 65 km udaljenu od Valencije (doplata prilikom rezervacije aranžmana). Requena se obogatila nekoć kroz proizvodnju svile, ali mnogo je poznatija danas po vinogradarstvu i proizvodnji ne samo izvrsnih vina označenih s DO (denominación de origen – oznaka porijekla i kvalitete, među kojima se ističu crno vina vrste Bobal i pjenušci), već i po odličnim kobasicama i salamama. Posjetit ćemo jednu od vinarija i degustirati vino te upoznati se s tradicijom i postupkom proizvodnje vina. Povratak u Valenciju, slobodno poslijepodne. Transfer iz hotela prema aerodromu u ranim večernjim satima, let posebnim zrakoplovom predviđen je u 22:15 sati, slijetanje u Zagreb u 00:40 sati (13.10.).

CIJENA PAKET-ARANŽMANA PO OSOBI: FM 3.780 kn / 3.980 kn

(Zrakoplovne pristojbe u iznosu od 990 kn uključene u cijenu)

FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA! OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!
Doplata za jednokrevetnu sobu u hotelu: 1.290 kn

Fakultativni izleti:
Izlet Xátiva i Gandia (uključen lokalni vodič i ulaznice u dvorac u Xativi i vlakić): 490 kn
Izlet Alicante i Eltxe (uključen lokalni vodič): 440 kn
Izlet u vinariju u Requeni (uključen lokalni vodič i posjet vinariji s degustacijom): 420 kn
SOBA S POMOĆNIM LEŽAJEM NA UPIT!
PREDVIĐENI SMJEŠTAJ:
HOTEL EUROSTARS ACTEON 4*, https://www.eurostarshotels.co.uk/eurostars-acteon.html

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz posebnim zrakoplovom na relaciji Zagreb-Valencia-Zagreb, zrakoplovne pristojbe, voditelja putovanja, smještaj u hotelu Eurostars Acteon 4* u dvokrevetnim sobama tuš/WC/TV na osnovi 4 noćenja s doručkom (3 buffet doručka i jedan breakfast box*), transfere zračna luka/hotel/zračna luka, poludnevni razgled grada s lokalnim vodičem, boravišne pristojbe, te troškove organizacije i prodaje

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene, fakultativne sadržaje, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!), napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju te troškove osobnih narudžbi

NAPOMENE:
*Breakfast box je ukalkuliran umjesto klasičnog doručka za jutro 9.10.
Minimum prijavljenih za realizaciju izleta je 20 putnika. Izleti se prijavljuju prilikom rezervacije aranžmana.
Red letenja za izvanredne (charter) letove podložan je promjeni i u vrlo kratkom roku prije polaska na put kao i tijekom samog putovanja. Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda programa putovanja ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Atlas zadržava pravo promjene cijena u slučaju tečajnih razlika većih od 1,5%.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 40

OPĆE INFORMACIJE O ŠPANJOLSKOJ:

SLUŽBENO IME: Kraljevina Španjolska
DRŽAVNO UREĐENJE: Parlamentarna monarhija
GLAVNI GRAD: Madrid, oko 3.16 milijun (2016 god.)
MEĐUNARODNA ZRAČNA LUKA: Madrid Barajas Airport, Madrid
JEZIK: španjolski (službeni)
RELIGIJA: katolici 70.2%, ateisti 9.9%, ostalo 2.6%, 15.1%, nespecificirano 2.1% (2016.)
VREMENSKA RAZLIKA: Srednjoeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Španjolska 12:00)
NOVAC: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta
BROJ STANOVNIKA: oko 46,57 milijuna (po popisu stanovništva iz 2017. god).
POVRŠINA: oko 505.990 km²
GEOGRAFSKI POLOŽAJ: jugozapadna europska država, graniči s Portugalom na zapadu i Francuskom na istoku. Na jugu izlazi na Sredozemno more, a na sjeveru na Atlantski ocean.
KLIMA: Unatoč veličini, prevladava mediteranska klima, karakterizirana vrućim i suhim ljetima, te blagim i kišnim zimama. Centralni dio španjolske, Meseta, ima više kontinentalnu klimu s toplim ljetima i hladnim zimama.
ELEKTRIČNI NAPON: 230 V.
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: Za ulazak u Kraljevinu Španjolsku za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.
ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.
TELEFONIRANJE: Pozivni broj zemlje je +34. Mobilne telefonske veze su dobre, svi mobilni operateri imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
NAPOJNICE: Usluga je uračunata u cijenu, stoga ostavljanje napojnica nije uobičajena praksa (osim u slučajevima velikih grupnih događanja), ali ako ste zadovoljni uslugom, možete ostaviti i do 5%.
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.
PREPORUČUJEMO:
ODJEĆA: Savjetujemo udobnu slojevitu odjeću. Za putovanja tijekom zime svakako voditi računa da se ponesu rukavice, kapa i šal. Nužna je dobra i ugodna obuća.
HRANA I PIĆE: Španjolska kuhinja je bogata i raznovrsna, zahvaljujući mnoštvu sastojaka dostupnih u zemlji i različitim regijama koje ga proizvode jer svaka autonomna zajednica pridonosi vlastitim jelima. Sastojci španjolske gastronomije bogati su, raznoliki i karakteristični za mediteransku prehranu. Kralj sastojaka je maslinovo ulje. Češnjak i luk su također jedan od najvažnijih španjolske gastronomije. Odlazak na tapase vrlo je čest u Španjolskoj, dio je kulture i tradicije i nalazi se diljem zemlje. To su sitna jela popraćena pićem i u društvu dobrih prijatelja ili kolege. Glavno jelo španjolske kuhinje je španjolska tortilla ili tortilla de patatas. Sastojci ovog jela su rezane tanke kriške krumpira, jaja i sol, a često se stavljaju i luk i paprike.
KUPOVINA: lepeze, flamenco suveniri, šafran, koža (torbe, cipele), maslinovo ulje, nakit, zlato, odjeća (španjolske robne marke kao Zara, Mango, Desigual). Trgovine rade uglavnom od 9:30 do do 14 sati, potom je „siesta“, odnosno podnevni odmor od 14 do 17 sati, te rade ponovno od 17 do 20 sati, svakim radnim danom. Veći trgovački centri rade svaki dan od 10 do 21 sat.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Španjolskoj (Pokriva Republiku Kubu i Kneževinu Andoru) Calle Claudio Coello 78/2, 28001 Madrid, ESPANA madrid@mvep.hr, es.mvep.hr
Nives Malenica izvanredna i opunomoćena veleposlanica
0034 91 577 6881, 577 6901, 0034 91 577 6905
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke)
• ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak 10,00-13,00
• utorak 13,00-16,00
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): 0034630526085

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *