Kairo i krastarenje Nilom

9 dana/7 noćenja

Datum: 26.04. – 04.05.2020.

UFM cijena aranžmana po osobi: 7.990kn

*Vrijednost više: hoteli 5*s polupansionom/all inclusive-om,brod 5* s punim pansionom,zrakoplovni prijevoz Kairo – Asuan, ulaznice, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete do 2.000 kn

„Egipat je dar Nila“ – Herodot.
Da,Nil je druga rijeka na svijetu po dužini (nakon Amazone), ali za Egipat i Egipćane Nil je rijeka svih rijeka. Od pamtivijeka,više od 6000 godina Nil je kreirao gospodarski,socijalni,politički i vjerski život ne samo Egipta nego idanašnje Etiopije, Sudana,Kenije,Ugande,Konga,Ruande,Burundija te Tanzanije. No, ajmo od početka!
Putovanje započinje u Kairu,drugom najvećem gradu Afrike (oko 15 mil st.),nakon Lagosa (21 mil st.)

1. dan ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.15h. Dolazak u Istanbul u 23.20hpo lokalnom vremenu.

2. dan ISTANBUL – KAIRO
Nastavak leta za Kairo na letu Turkish Airlinesa TK 692 u 00.30h. Očekivani dolazak u 01.55h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti te susret s lokalnim predstavnikom. Nakon tople dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te odmor. Nakon doručka odlazak obilazak grada. Posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Zbirka broji preko 100 tisuća umjetnina, a svakako valja izdvojiti blago kralja Tutankamona i Kraljevsku dvoranu mumija (ulaz se posebno plaća) u kojoj se nalaze mumije nekih najmoćnijih egipatskih faraona. Slijedi odlazak do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad. Tu se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Nakon stanke za ručak odlazak u Koptski dio Kaira, najstarijeg dijela grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). U nastavku odlazak do Khan El Khalili-a, najvećeg bazara na Bliskom istokupoznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan KAIRO
Doručak. Danas odlazimo prema nekropoli Sakkari, gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti, a čiji ćemo Muzej također vidjeti. U nastavku odlazak prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, gdje se nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan KAIRO – ASUAN
Doručak, odjava iz hotela te prijevoz do zračne luke. Let za Asuan. Po dolasku u najjužniji egipatski grad, susret s lokalnim predstavnikom te prijevoz do broda, ukrcaj. Nakon ručka odlazak prema Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero u svijetu. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta File (Philae) gdje se nalazi hram božice Izide, jedan od najpoznatijih hramova drevnog Egipta i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog obeliska egipatske civilizacije. Povratak na brod. Večera. Noćenje.

5. dan ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU
Doručak. U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel. U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani 60-tih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Povratak na brod. Ručak. U poslijepodnevnim satima zaplovit ćemo rijekom Nil, a tijekom plovidbe se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Večera. Noćenje.

6. dan EDFU – ESNA – LUXOR
Ujutro posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najočuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod, doručak te nastavak plovidbe prema brani u Esni i dalje prema Luxoru (drevna Teba). Ručak. Obilazak Karnaka na istočnoj obali, najvećeg kompleksa hramova starog Egipta (UNESCO), posvećenih bogovima Amonu, Ozirisu i dr., koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove. Večera. Noćenje.

7. dan LUXOR – HURGADA
Doručak i odjava s broda. Odlazak autobusom prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11.st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine.U nastavkuposjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, najpoznatije i najznačajnije vladarice Egipta. Slijedi posjet Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III.U nastavku prijevoz prema Hurgadi. Po dolasku, prijava i smještaj u hotel te odmor. Večera. Noćenje.

8. dan HURGADA
Doručak. Slobodno vrijeme za odmor i opuštanje. U večernjim satima prijevoz do zračne luke Hurgada te prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul.

9. dan HURGADA – ISTANBUL – ZAGREB
Polijetanje zrakoplova na liniji TK703u 03.50h. Dolazak u Istanbul u 07.45hpo lokalnom vremenu. Mogućnost fakultativnog odlaska do središta grada, do trga Taksim i poznate Ulice Oslobođenja (Istiklal Caddesi) – pješačke zone s brojnim trgovinama, restoranima i barovima. Nakon stanke za burek/baklavu i kavu/čaj odlazak do živopisne Egipatske tržnice začina nevjerojatnih mirisa, boja i okusa. Povratak u zračnu luku te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18.10h; s očekivanim dolaskom u 19.20h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 7.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi: 8.290 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 8.590 kn

Pristojbe u zračnim lukama: 1.990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 15.03. odnosno 01.04.2020.ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Cijena aranžmana uključuje:
Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu uključujući i lokalni let Kairo – Asuan;
Prijevoz autobusom na odredištu prema programu;
Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi dva polupansiona i jednog noćenja s doručkom;
Krstarenje brodom 5* po Nilu prema programu sa smještajem u dvokrevetnoj kabini na osnovi 3 puna pansiona;
Smještaj u Hurgadi u Desert Rose Resortu 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi jednog all inscusive-a;
Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;
Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena ne uključuje: pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 1.990 kn (podložno promjeni do trenutka izdavanja karata), doplatu za jednokrevetnu sobu/kabinu od 1.990 kn, trošak vize za Egipat od 180 kn, obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače cca. 45 USD, doplate za fakultativne usluge koje nisu gore navedene, osobne troškove, putno osiguranje (preporučujemo).

Popusti:
Dijete 2-11,99 godina bez ležaja, uz dvije odrasle osobe u sobi: 2.000 kn
Dijete 2-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvije odrasle osobe u sobi: 600 kn
Stariji od 12 godina na pomoćnom ležaju: 300 kn

Fakultativna ponuda, cijena po osobi (uz minimalno 10 prijavljenih putnika):
Izlet u Nubijsko selo: 450 kn (uključeno: prijevoz, lokalni vodič, ulaznice)
Izlet u Abu Simbel: 1.350 kn (uključeno: prijevoz, lokalni vodič, ulaznice)
Taksim i egipatska tržnica, Istanbul: 240 kn (uključeno: prijevoz, burek/ili/balkava i čaj/ili/kava, pratitelj)

Neobavezne doplate za ulaznice na licu mjesta – informativne cijene, po osobi:
Ulaznica za Kraljevsku dvoranu mumija u Nacionalnom muzeju, Kairo: 11 Usd
Ulaznica za unutrašnjost Keopsove piramide: 22 Usd
Ulaznica zau unutrašnjost Kefrenove ili Mikerinove piramide: 6 Usd
Ulaznica za Solarni muzej plovila, Giza: 6 Usd

Viza:
Hrvatski državljani trebaju vizu za Egipat.
Viza se u svrhu turističke posjete može ishoditi putem sustava E-viza na https://visa2egypt.gov.eg/eVisa/
Pristojba za turističku vizu, jedan ulazak, iznosi 25 Usd.
Plaćanje je moguće Visa i Mastercard karticom.

Red letenja:
TK1056 26APR ZAGREB ISTANBUL 20:15 23:20
TK 692 27APR ISTANBUL KAIRO 00:30 01:55
TK 703 04MAY HURGADAISTANBUL 03:50 07:45
TK1055 04MAY ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20
*sve lokalna vremena

Korisne informacije:
Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Površina: 1.001.450 km2
Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika
Broj stanovnika:74.718.797 (2003.)
Glavni grad: Kairo
Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački
Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,39 HRK, 1 HRK ≈ 2,54 EGP; 1 EUR ≈ 18,87 EGP; 1 USD ≈ 16,86 EGP

Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.
Odjeća i obuća:Zbog čestihvelikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Ženama je potreban šal za ulazak u džamije. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).
Kupovina:u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.
Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela, jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.
Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Pozivni broj zemlje: +20
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Napojnice:napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.
Cijepljenje: nije potrebno.
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz studenog 2019. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *