Jordan

9 dana / 8 noćenja

Datum:
17.-25.11.2020.

First minute cijena aranžmana po osobi: 10.940 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.590 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana

*Vrijednost više: 1 noćenje u kampu u pustinji Wadi Rum

AMMAN – MRTVO MORE – JERASH – AJLUN – DESERT CASTLES – MADABA –

NEBO – PETRA – WADI RUM  – AQABA

 

PROGRAM PUTOVANJA

1. dan ZAGREB – ISTANBUL
Sastanak putnika u zračnoj luci Zagreb dva sata prije polaska zrakoplova. Podjela putne dokumentacije od strane voditelja putovanja te prijava na let za Istanbul na liniji TK 1056 (Turkish Airlines), polijetanje zrakoplova u 19:55 sati.

2. dan ISTANBUL – AMMAN – MRTVO MORE
Dolazak u Istanbul predviđen je u 00:15 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Amman na liniji TK 814 (Turkish Airlines) u 01:45 sati. Predviđeni dolazak u zračnu luku Amman je u 03:05 sati po lokalnom vremenu. Po dolasku, sastanak s predstavnikom lokalnog agenta i transfer do hotela na Mrtvom moru. Prijava i smještaj u hotel i noćenje. Doručak, slobodan dan za odmor i kupanje u prvim prirodnim termama na svijetu. Mrtvo more je slano jezero, saliniteta od 30%, što je oko devet puta više od saliniteta obične morske vode. Neobično je toplo, te zbog svog bogatstva mineralima i crnog ljekovitog blata privlači posjetitelje stoljećima. Večera u hotelu, noćenje.

3. dan MRTVO MORE – JERASH – AJLUN – AMMAN
Doručak. Slijedi vožnja do Jerasha, najbolje očuvanog rimskog grada gdje još i danas možete proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu te prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Zlatno doba grada bilo je u vrijeme rimske vladavine. Bio je skriven stoljećima u pustinjskom pijesku, te je postepeno otkriven nizom iskopavanja, koja su započela 1925. godine. Jerash je izvrstan primjer veličanstvenog, povijesnog rimskog urbanizma. Utemeljen na području Bliskog Istoka, sa svojim popločenim ulicama, hramovima na brežuljcima, elegantnim teatrima, prostranim javnim trgovima, termama, fontanama i gradskim zidinama okruženim tornjevima i gradskim vratima. Nakon razgleda Jerasha slijedi vožnja prema Ajlunu, malom gradiću koji se smjestio na obroncima planina sjevernog Jordana, 70 km sjeverozapadno od Ammana. Čudesna priroda i fascinantna arapska vojna arhitektura čini ovo mjesto jednim od najvažnijih prirodnih i povijesnih lokaliteta na Bliskom Istoku. Palača Qala’at ar-Rabad iz 12. stoljeća, okružena borovom šumom, radi svoje lokacije je, na putu prema dolini Jordana, imala stoljećima veliku povijesnu trgovačku i obrambenu ulogu. Dolazak u Amman. Večera i noćenje.

4. dan AMMAN – DESERT CASTLES – AMMAN
Doručak. Odlazak u razgled Ammana, glavnog grada Kraljevine Jordan, fascinantnog grada kontrasta – jedinstvene mješavine modernog i tradicionalnog, idealno smještenog između pustinje i plodne doline. Amman je moderan grad s brojnim antičkim ostacima. Na vrhu brijega Jabal al-Qala’a, nalazi se citadela sa stupovima rimskog hrama Temple of Hercules, te posjet starom i novom dijelu grada. Izgrađen unutar samog brda nalazi se i antički kameni amfiteatar iz 2. stoljeća u kojem se povremeno održavaju zabavna događanja. Slijedi obilazak prema Azraqu, udaljenog 100 km od Ammana, mjesto Jordanskih Pustinjskih dvoraca – skupinu od nekoliko rimskih i bizantskih palača, sagrađenih između 7. i 8. stoljeća. Pustinjski dvorci prekrasni su primjeri rane islamske umjetnosti i arhitekture, te svjedoče o bogatoj povijesti ove fascinantne zemlje. Posjet palači Amra – bivšoj ljetnoj rezidenciji, s jedinstvenim islamskim freskama; dvorcu Kharaneh – staroj rimskoj utvrdi, i dvorcu Azraq, izgrađenog od crnog vulkanskog kamena. Povratak u Amman, večera i noćenje.

5. dan AMMAN – MADABA – NEBO – PETRA
Doručak. Odlazak prema Madabi – „gradu mozaika“ s crkvom Sv. Jurja u kojoj se čuva mozaik karte Svete zemlje iz predislamskog doba. Nastavak puta prema planini Nebo, mjestu gdje je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji i gdje je na kraju bio sahranjen. U 4. stoljeću na ovom mjestu je izgrađena mala Bizantska crkva, a danas se nalazi prostrana crkva koju posjećuje mnoštvo vjernika iz cijelog svijeta. Planina Nebo jedna je od najvažnijih kršćanskih mjesta u Jordanu. Za lijepa vremena s planine se pruža pogled na Mrtvo more i jordansku dolinu. Nastavak puta prema Petri. Smještaj u hotel, večera i noćenje.

6. dan PETRA
Doručak. Odlazak u razgled Petre, mističnog grada isklesanog u visokom crvenom stijenju kojeg su prije više od dvije tisuće godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Petra je impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Pješice ćete proći do Riznice, najpoznatijeg dijela Petre, kroz kanjon okružen bajkovitim liticama. Ovo jedinstveno mjesto je bez sumnje najdragocjenije blago i najveća turistička atrakcija Jordana. Večera i noćenje.

7. dan PETRA – WADI RUM
Doručak. Slijedi vožnja do čarobne pustinje Wadi Rum – „Doline mjeseca“, mjesto snimanja kultnog filma “Lawrencea of Arabia”. Uživajte u čaju od metvice ili kavi s kardamomom prije obilaska pustinje u beduinskom džipu. Vožnja u kamp koji se nalazi u pustinji i smještaj. Večera i noćenje u šatorima.

8. dan WADI RUM – AQABA
Doručak. Odlazak prema Aqabi, gradu u južnom Jordanu i jedinoj jordanskoj luci, koji se nalazi u Akapskom zaljevu koji pripada Crvenom moru. Slobodno vrijeme za odmor i uživanje, večera i noćenje.

9. dan AQABA
U ranim jutarnjim satima organizirani transfer prema Zračnoj luci Aqaba, prijava na let za Istanbul na liniji TK819 (Turkish Airlines) u 04:00 sati. Dolazak u Istanbul predviđen je u 07:40 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta prema Zagrebu u 18:50 sati na liniji TK1055. Dolazak u Zagreb predviđen je u 19:00 sati po lokalnom vremenu.

First minute cijene paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 10.940 kn

FIRST MINUTE POPUST NA OSNOVNU CIJENU 5% ZA REZERVACIJE DO 60 DANA PRIJE POLASKA ILI DO POPUNJENJA MJESTA.

Cijena paket-aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 11.430 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 3.050 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.590 kn) uključene su u cijenu paket-aranžmana.

Popust za mladence 7% na osnovnu cijenu aranžmana. Popust vrijedi uz priloženu potvrdu o vjenčanju (do 4 mjeseca nakon vjenčanja) i ne može se kombinirati s drugim popustima.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 15

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom, zrakoplovne pristojbe, 8 noćenja (7 noćenja s uslugom polupansiona tijekom ture i jedno noćenje s doručkom u hotelima 4*): 2 noćenja u okolici Mrtvog mora, 2 noćenja u Ammanu, 2 noćenja u Petri, 1 noćenje u kampu (u šatoru) u pustinji, 1 noćenje u Aqabi, razglede i ulaznice za objekte koji se posjećuju prema programu putovanja, uslugu voditelja putovanja i lokalnog vodiča, prijevoz autobusom, džip safari u trajanju od 2 sata po Wadi Rum pustinji, vizu za hrvatske državljane, te trošak organizacije putovanja.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: dodatne obroke, prijenos prtljage, napojnice vodiču i vozaču (Atlasova preporuka 40 EUR), zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja.

Napomene:
• Usluga vođenja putovanja bit će na hrvatskom jeziku. Usluga turističkog vođenja pružena po lokalnom ovlaštenom vodiču bit će na engleskom jeziku.
• Program je grupni. Putovanje nije prikladno za osobe sa smanjenom pokretljivošću.
• Hoteli se nalaze u navedenim gradovima ili u okolici gradova.
• Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
• Promjena imena putnika nije moguća bez odobrenja zrakoplovne kompanije uz naknadu koja se propisuje. Organizator zadržava pravo promjene letova.
• Organizator može promijeniti redoslijed obilaska, ali se obvezuje da će program izvršiti u cjelosti. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed.
• Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemalja u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.

KORISNE INFORMACIJE
Viza: mogućnost dobivanja besplatne vize po ulasku u Jordan za hrvatske državljane.
Službeno ime: Hašemitska kraljevina Jordan
Površina: 92.300 km2
Geografski položaj: jugozapadna Azija, Bliski istok
Broj stanovnika: oko 6.500.000
Glavni grad: Amman, 1.919.000 stanovnika
Jezik: arapski je službeni jezik, koristi se engleski i francuski
Religija: muslimani 92%, kršćani 6%, ostali 2%
Vremenska razlika: +1 sat
Novčana jedinica: jordanski dinar (JOD), 1 USD = oko 0,70 JOD, 1 EUR = oko 0,8 JOD
Kupovina: srebro i zlato, staklo, pamuk, slastice i karamelizirano voće. Predmeti od drva, gline, mirodije.
Odjeća: preporučamo laganu pamučnu odjeću za ljetne mjesece i nešto topliju za ljetne večeri te toplu odjeću i zaštitu od kiše za period od studenog do travnja. Preporučamo udobnu obuću, sunčane naočale i pokrivalo za glavu.
Hrana i piće: hrana je slična zemljama iz regije. U hotelima se služe međunarodna jela. Domaća jela od janjetine, ovčetine, pikantni namazi. Nacionalno jelo je mansaf – jelo od janjetine s jogurtom i rižom. Piti isključivo flaširanu vodu. Kava je popularna. Alkohol je moguće konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Napon struje: 220V, 50Hz (nije potreban adapter)
Cijepljenje: nije potrebno
Mobilne mreže: VIPnet, T-Mobile i Tele2 partneri
Pozivni broj zemlje: +962
Korisna web stranica: www.visitjordan.com
Klima: mediteranska. Vruća i suha ljeta sa svježim večerima. Zimi je hladnije, kišna sezona traje od studenog do travnja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *