Helsinki, Estonija i Latvija

8 dana/7 noćenja

Datum: 9.-16.8.2020.

First minute cijena aranžmana po osobi: 8.580 kn

Zrakoplovne pristojbe (1.190 kn) uključene u cijenu

HELSINKI – TALLINN – HAAPSALU – OTOK SAAREMAA – PÄRNU – SIGULDA – RIGA – JURMALA

1.dan: ZAGREB–HELSINKI
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman kod šaltera informacija dva sata prije polaska zrakoplova, podjela putne dokumentacije i prijava za let u Helsinki na liniji OU4486 u 8:10 sati. Predviđeno vrijeme slijetanja u 11:45 sati (po lokalnom vremenu). Po slijetanju ukrcaj u autobus i odlazak u panoramski obilazak glavnog i najvećeg grada Finske, koji se nalazi na samom jugu države. Osnovan tek 1550. godine, Helsinki je jedna od najmlađih prijestolnica Europe i svojim neobičnim šarmom i mješavinom moderne i secesijske arhitekture osvaja na prvu. Tijekom obilaska vidjet ćemo glasoviti spomenik Jeanu Sibeliusu smješten u istoimenom parku, autora Eila Hiltunena, izrađen od 600 šupljih čeličnih cijevi koje predstavljaju orgulje; poznatu crkvu u stijeni Temppeliaukion, čije vanjske zidove čini prirodna kamena stijena; kongresnu i koncertnu dvoranu Finlandia slavnog arhitekta Alvara Aalta, veličanstvenu pravoslavnu katedralu Uspenski građenu od crvene opeke, Trg senata kojim dominira luteranska katedrala… Odlazak u hotel i smještaj. Slobodna večer za vlastite programe. Predlažemo posjet srcu grada, luci s glavnom tržnicom Kauppatori gdje možete kupiti tradicionalne finske suvenire, kao i povoljno probati razna tipična jela finske kuhinje kao što su svježi odrezak lososa ili meso soba. Povratak u hotel. Noćenje.

2.dan: HELSINKI-BROD-TALLINN
Doručak. Odlazak u luku i ukrcaj na brod za Tallinn. Nakon plovidbe u trajanju od dva sata iskrcaj i odlazak u razgled Tallinna, panoramski i pješice. U Tallinnu je lako zaboraviti da je riječ o prijestolnici jednog vrlo modernog europskog naroda: zakoračivši u Stari grad kao da se vraćate natrag u vrijeme srednjeg vijeka, vrijeme vitezova i princeza zatočenih u kulama oko grada. Grad je kompaktan i jednostavan za istraživanje, sa svim najvažnijim znamenitostima smještenim oko Starog grada. Stoljećima stare ulice popločene kockama, zanimljive fasade, gotičke crkve i skrivena dvorišta – a sve to obgrljeno srednjovjekovnim zidinama i tornjevima – najveća su talinska atrakcija. Pješački razgled Tallinna obuhvaća jezgru grada, katedralu iz 13.st., rusku pravoslavnu katedralu Aleksandar Nevski, vidjet ćemo gradsku vijećnicu i mnoge palače iz doba Hanse, tvrđavu Toompea te ćemo panoramski pogledati i novi dio grada kao i amfiteatar na otvorenom gdje je između ostalog 1988.g. krenula „Pjevajuća revolucija“. Smještaj u hotel, slobodan ostatak dana za samostalno razgledavanje i obilaske. Noćenje.

3.dan: TALLINN-HAAPSALU-VIRTSU-SAAREMAA
Doručak. Odlazak iz Tallinna, dvosatna vožnja prema gradiću Haapsalu. Gradić udaljen 100-tinjak kilometara od Tallinna, Haapsalu je ponajprije poznat kao odmaralište, nekoć popularna ljetna destinacija ruske aristokracije. Danas se u Haapsalu održava mnogo međunarodnih festivala, a titulu popularnog ljetovališta i dalje nosi i ljeti vrije životom. Zanimljivo je da su tim područjem gdje je Haapsalu vladali Šveđani od 1581.-1710. i lokalno stanovništvo se i danas rado identificira s njima, iako su Rusi ti koji su od gradića napravili odmaralište sjajne reputacije i za vrijeme kojih je gradić procvjetao, o čemu i danas svjedoče kuće i ljetnikovci koji su tada podignuti. Po dolasku ćemo obići gradić i doći do njegove glasovite promenade gdje je smještena Kuursaal, jedna od najljepših drvenih kuća u Estoniji. Slobodno vrijeme za ručak, šetnju i kupovinu. Polazak prema luci Virtsu. Ukrcaj na trajekt za otok Muhu otkuda nastavljamo prema otoku Saaremi. Dolazak na Saaremu, najveći estonski otok, vožnja prema gradu Kuresaare. Smještaj u hotel, slobodna večer. Noćenje.

4.dan: SAAREMAA: KURESSAARE
Doručak. Odlazak u razgled Kuressaare, glavnog grada otoka i najzapadnijeg estonskog grada. Smješten na južnoj strani otoka, Kuressaare broji nešto više od 13 000 stanovnika, a na samom otoku Saaremi živi nekih 32 000 st. Većina građevina u središtu grada izgrađene su u kasnom 18. i ranom 19.st. neoklasicističkom stilu, s lijepim drvenim kućama s vrtovima između njih. Najveća turistička atrakcija u gradu je dvorac, izgrađen u 14.st. za vrijeme biskupa Oesel-Wiek. To je jedini sačuvani srednjovjekovni kameni dvorac na cijelom Baltiku. Okružen velikim javnim parkom, opkopom i bastionima podignutim sredinom 17.st., dvorac je najčešći motiv s razglednica grada. Potom ćemo sjesti u autobus i otići u obilazak nekoliko atraktivnih lokaliteta na Saaremi: Angla brežuljak s vjetrenjačama, stijene Pangla i crkvu Karja s početka 14.st. Povratak u Kuressaare, slobodan ostatak dana za šetnje, dodatne obilaske, kupovinu suvenira ili užvianje na plaži. Noćenje.

5.dan: SAAREMAA-VIRTSU-PÄRNU-SIGULDA-RIGA
Doručak. Poslije doručka odjava iz soba i odlazak s otoka. Na putu do Latvije posjetit ćemo Pärnu, omiljenu estonsku „Ljetnu prijestolnicu“. Četvrti grad po veličini u Estoniji, Pärnu je obljubljen među Estoncima, sa svojim bijelim pješčanim plažama, dugom promenadom, lijepim hotelima i ugodnom klimom, ljeti upravo vrije. Prošetat ćemo središtem grada na južnoj strani rijeke Pärnu; kraće slobodno vrijeme za šetnju, ručak ili kupovinu. Nastavak putovanja prema Latviji. Putem do Rige posjetit ćemo područje latvijskog nacionalnog parka Gauja koji počinje u mjestu Sigulda. Očaravajuća priroda zbog koje to cijelo područje Latvijci zovu i „Mala Švicarska“, Sigulda je omiljeno mjesto za izlet, odmor i rekraciju. Posjet području Sigulde i Turaide i nastavak putovanja prema Rigi. Dolazak u hotel, smještaj. Slobodna večer, noćenje.

6.dan: RIGA-JURMALA-RIGA
Doručak. Odlazak u razgled Rige, najvećeg i najkozmopolitskijeg grada Latvije: otprilike trećina nacije živi u glavnom gradu. Smještena na obalama rijeke Daugave/Dvine, Riga zadivljuje putnike-namjernike koji ostaju iznenađeni njezinom arhitekturom, savršeno uređenim parkovima, bulevarima uokvirenim lijepim drvoredima, srednjovjekovnim crkvama i savršenim art nouveau građevinama, koje su dobar razlog zašto je Riga zapisana i na listu zaštićene baštine UNESCO-a. Poslije podne izlet u Jurmalu, obližnje ljetovalište s 32 kilometra pješčane obale smještene uz šume borova, baltička „francuska rivijera“, od 19.st. omiljeno i obljubljeno odmorište i ljetovalište, i u razdoblju vladavine komunizma vrlo posjećena i popularna, osobito među bogatim Rusima. Slobodno vrijeme za šetnju i osvježenje. Povratak u Rigu u poslijepodnevnim satima, slobodan ostatak dana. Noćenje.

7.dan: RIGA-TALLINN-HELSINKI
Doručak. Odjava iz hotela i povratak u Estoniju, s potrebnim tehničkim stajanjima po putu. Po dolasku u Tallinn, ukrcaj na trajekt za Helsinki, plovidba u trajanju od dva sata. Dolazak u Helsinki, smještaj u hotel. Slobodan ostatak dana za zadnje šetnje, obilaske, kupovinu suvenira, posjet nekom od brojnih muzeja… Noćenje.

8.dan: HELSINKI-ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i transfer u zračnu luku. Prijava na let za Zagreb na liniji OU4487 u 12:25 sati. Slijetanje u Zagreb predviđeno u 14:05 sati.

CIJENA PAKET-ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI: FM 8.580 kn / 8.880 kn

Zrakoplovne i lučke pristojbe u iznosu od 1.190 kn uključene u cijenu

FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA! OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!

Doplata za jednokrevetnu sobu: 2.890 kn
Doplata za polupansion (7 večera): 1.240 kn
Doplata po osobi za polaske iz Splita, Zadra, Dubrovnika ili Pule: 470 kn (raspoloživost i potvrda letova na upit; individualna prijava na let u zračnoj luci do sastanka s voditeljem putovanja u Zagrebu)

CIJENA PAKET-ARANŽMANA UKLJUČUJE: prijevoz zrakoplovom Zagreb-Helsinki-Zagreb, zrakoplovne pristojbe, voditelja putovanja, turistički autobus tijekom ture prema programu, smještaj u hotelima 3* u dvokrevetnim sobama na osnovi noćenja s doručkom: 2 noćenja u Helsinkiju, 1 noćenje u Tallinnu, 2 noćenja u Kuressaare na otoku Saaremi i 2 noćenja u Rigi, prijevoz brodom na liniji Helsinki-Tallinn-Helsinki, prijevoz lokalnim trajektom preko otoka Muhtu na Saaremu i nazad, transfer od/do zračne luke u Helsinkiju, razglede prema programu, lokalne vodiče u Rigi, Tallinnu i u Kuressaare, transfere u luku Helsinkija odnosno Tallinna, ulaznice u katedrale u Tallinnu i u Rigi, te troškove organizacije i prodaje

CIJENA PAKET-ARANŽMANA NE UKLJUČUJE: ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje koje nisu navedene kao uključene, karte javnog prijevoza, putno zdravstveno osiguranje (preporučujemo!), napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju, fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi

CIJENE ULAZNICA (prema stanju u studenom 2019. g., cijene su informativne i podložne promjeni):

Ateneum muzej – odrasli 17 EUR/ispod 18 god. besplatno, Nacionalni muzej Finske
(Kansallismuseo) – odrasli 12 EUR/ispod 18 god. besplatno, kombinirana ulaznica Muzej dizajna i
Muzej finske arhtekture – 15 EUR/ispod 18 god. besplatno;

NAPOMENA:
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.  Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada u Helsinkiju odnosno Stockholmu, ovisno o radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Vremena polazaka zrakoplova u programu navedena su prema redu letenja Croatia Airlinesa objavljenom u listopadu 2019. godine i podložna su promjeni.

MINIMUM PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 20

Opće informacije:
Republika Latvija, često zvana i Letonija, je pribaltička istočnoeuropska država. Graniči s Estonijom na sjeveru, Litvom na jugu, Rusijom na istoku i Bjelorusijom na jugoistoku. Službeni jezik je latvijski, službena valuta je euro. Stanovnika je 1.923.559 prema podacima iz 2018., na površini od 64.589 km². Glavni grad je
Riga s 632 000 stanovnika. Klima je umjereno kontinentalna, pod jakim utjecajem atlantskih zračnih masa koje ublažavaju klimu, osobito priobalnoga dijela zemlje. Latvija ima tek 30 do 40 sunčanih dana godišnje.Republika

Estonija država je u sjeveroistočnoj Europi, na obali Baltičkog mora. Po svom je uređenju parlamentarna republika. Leži na poluotoku između Riškog i Finskoga zaljeva; obuhvaća 45 227 km², od kojih 9% otpada na otoke. Na jugu graniči s Latvijom (339 km), a na istoku s Rusijom (294 km). Od 1521 otoka najveći su Saaremaa (2671 km²), Hiiumaa (989 km²), Muhu (198 km²) i Vormsi. Službeni jezik je estonski, valuta je euro. Estonija ima 1.244.288 stanovnika i jedna je od najrjeđe naseljenih zemalja Europe. Glavni grad je Tallinn s 426 538 stanovnika.

Republika Finska nordijska je država u sjeveroistočnoj Europi, okružena Baltičkim morem na jugozapadu, Finskim zaljevom na jugoistoku i Botničkim zaljevom na zapadu. Finska ima granice sa Švedskom, Norveškom i Rusijom. Po uređenju je parlamentarna republika s otprilike 5,5 milijuna stanovnika. Glavni grad Helsinki ima oko 650 000 stanovnika. Službeni jezik je finski, valuta euro. Lokalno vrijeme je +1 sat u odnosu na Hrvatsku.

OSTALE INFORMACIJE:
ELEKTRIČNI NAPON: 230 V
DOKUMENTI POTREBNI ZA PUTOVANJE: U sve zemlje na putovanja za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.

ZDRAVSTVO: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu, koja sadrži lijekove koje redovito koristite, kao i lijekove za tipične probleme koji se mogu javiti na putovanjima.
TELEFONIRANJE: Mobilne telefonske veze su dobre. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.
KREDITNE KARTICE: Većina kreditnih kartica prihvaćene u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina u većim gradovima i objektima ( prije svega MasterCard i Visa, potom nešto rjeđe Amex i Diners), dok manji lokalni objekti posluju gotovinom. Moguće je da će Vas tražiti dokument da identifikaciju prilikom plaćanja kreditnom karticom. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
NAPOJNICE: Nisu obvezne, ali je uobičajeno ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili taxiju, ako ste bili zadovoljni pruženom uslugom
SIGURNOST PUTOVANJA: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Preporučujemo:
ODJEĆA i OBUĆA: Savjetujemo udobnu pamučnu, te obvezno vjetrovku i nešto toplije odjeće. Ponesite i zaštitu protiv sunca, vjetra i kiše, kabanica je uvijek bolji izbor od kišobrana. Također preporučujemo primjerenu garderobu za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena i duge hlače). Potrebna je dobra i udobna obuća za razgledavanje gradova.
SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator
putovanja niti hotel ne preuzimaju odgovornost za ukradene stvari.Sve dodatne informacije doznat ćete tijekom samog putovanja od svog voditelja putovanja.

NE ZABORAVITE PROVJERITI VALJANOST PUTOVNICE, A PRIJE SVEGA NE ZABORAVITE JE UZETI SA SOBOM!

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Finskoj (Pokriva Republiku Estoniju): Kruunuvuorenkatu 5, 00160 Helsinki, FINSKA croemb.helsinki@mvep.hr, fi.mvep.hr Josip Buljević, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik 00358 9 685 0170, 685 01770, 00358 9 622 2221
Uredovno vrijeme Konzularnog odjela Veleposlanstva: (za stranke)
• ponedjeljak-petak 10:00-13:00 uz obaveznu prethodnu najavu dolaska e-mailom ili telefonom
Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog
vremena): +358 50 516 0088 (050 516 0088 za pozive unutar Finske), i +358 50 5575 454 (050 5575 454
za pozive unutar Finske)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *