SAD

NEW YORK

6 dana 
Datum: 05.10. – 10.10.2021.
Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 6.690 kn

7 dana
Datum: 
23.11. – 29.11.2021.
Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 6.390 kn

*Vrijednost više: odličan red letenja Turkish Airlinesa s 2 komada predane prtljage (do 23 kg svaki)

New York, grad koji diktira trendove i ruši sve tradicije – dobrodošli u središte kulturnih, modnih, glazbenih, gastronomskih i svih ostalih (ne)mogućih zbivanja.
Harlem, Kineska četvrt i Mala Italija, u kojima ćete se osjećati kao da ste zalutali na filmski set usred najuzbudljivije scene koju možete zamisliti, shopping na Upper East Sideu, užurbani Wall Street, samo su dio američke turneje.


6 DANA

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – NEW YORK
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09.10h. Dolazak u 12.25h po lokalnom vremenu te nastavak leta za New York na liniji TK 1 u 13.30h s očekivanim dolaskom u 17.20h po lokalnom vremenu. Obavljanje graničnih i viznih formalnosti, susret s lokalnim predstavnikom te prijevoz autobusom prema Manhattnu, kulturnoj, trgovačkoj i poslovnoj jezgri „Velike jabuke“. Slijede prijava i smještaj u hotel. New York je grad koji uistinu nikada ne spava pa tako nakon kraćeg odmora odmah krećemo prema blještavilu Times Squarea, vjerojatno najpoznatijeg trga na svijetu i ikone grada s brojnim trgovinama i restoranima. Noćenje.

2. – 4. dan NEW YORK
Boravak u hotelu na osnovi noćenja. Mogućnost fakultativne doplate za doručak, kao i svakodnevna mogućnost odlaska na neku od niže navedenih privatnih vođenih tura gradom.

New York City Tour (4h)
Tura tijekom koje ćete upoznati neke od najvažnijih znamenitosti grada i svjedočiti kulturnoj raznolikosti po kojoj je New York poznat: Lincoln centar u kojem se nalaze kulturne institucije poput svjetski poznate Metropolitan Opere, ali i čitav niz kazališta i koncertnih dvorana; Central park, oaza zelenila u srcu grada; 5. avenija, najpoznatija ulica u kojoj su smještene neke od najslavnijih građevina i brojne luksuzne trgovine, nazivaju je i Muzejska milja zbog velikog broja slavih muzeja poput Guggenheima, Metropolitana i dr.; Trump Tower, sjedište Trumpove organizacije; Rockefeller centar, između ostalog dom američke nacionalne TV mreže NBC, a najpoznatiji po božićnom drvcu i klizalištu; Empire State Building, najviši neboder u gradu sa 102. kata (u slobodno vrijeme predlažemo odlazak na vidikovac na 86. katu, 300-tinjak metara iznad gradske vreve, na koji se stiže za manje od minute i s kojeg se pruža veličanstven pogled na grad); Grand Central Station (glavni kolodvor), jedno od velikih arhitektonskih dostignuća zemlje kroz kojeg dnevno prođe preko pola milijuna ljudi; Times Square, vjerojatno najpoznatiji trg na svijetu i ikona grada s brojnim trgovinama i restoranima; Broadway, najstarija prometna arterija i središte američke kazališne industrije; trendovske četvrti Greenwich Village i SoHo te Mala Italija i Kineska četvrt, dva susjedna dijela grada naseljena doseljenicima iz Italije i Kine.

Pješačka tura Financial District & Brooklyn Bridge (4h)
Tura tijekom koje ćemo prošetati financijskom četvrti s čuvenim Wall Street-om, središtem gospodarskog života SAD-a i sjedištem Njujorške burze i dalje do 9/11 Memoriala, spomen-muzeja na mjestu bivšeg kompleksa Svjetskog trgovinskog centra posvećen žrtvama terorističkih napada 11. rujna 2001. Odavdje ćemo otići do Brooklynskog mosta, jednog od najstarijih visećih mostova u SAD koji spaja Manhattan i Brooklyn preko rijeke East River i s kojega možete uživati u nekim od najboljih pogleda na grad. Povratak do hotela podzemnom željeznicom.

Brooklyn tour (5h)
Odlazak brodom preko rijeke East River do jedne od najvećih njujorških četvrti – Brooklyna koja zahvaljujući etničkoj raznolikosti ima zanimljivu kulturnu i povijesnu priču i koja ovaj dio grada čini nekom vrstom živog, interaktivnog muzeja.
Između ostalog vidjet ćete Brooklyn Heights, šarmantni kvart poznat po četverokatnicama od smeđeg kamena, građenih u nizu u nizozemskom stilu; DUMBO, trendovski dio grada čija je nekadašnja industrijska infrastruktura prenamijenjena u skupe stanove, umjetničke galerije, zanimljive trgovine i restorane. Dom je poznate pizzerije Grimaldi’s, čokolaterije Jacques Torres-a i dr.; Williamsburg čije su živopisne ulice prepune barova, restorana i raznih shopova, a oslikane fasade i grafiti daju mu posebnu čar; Prospect Park, urbana oaza od 526 ha u srcu Brooklyna kojeg je osmislio dvojac krajobraznih arhitekata koji je dizajnirao i manhattanski Central Park.

Pješačka tura Hudson Yards & Highline Park (4-6h)
Hudson Yards je najnovija ekskluzivna četvrt na zapadnoj strani Manhattana uz rijeku Hudson i jedan je od najambicioznijih razvojnih projekata New Yorka. Ovo nekad zapušteno područje razvija se u luksuzni višemilijunski kompleks za življenje, rad i zabavu, i nakon što projekt za koju godinu bude završen bit će to „novi grad u gradu“. Tu se nalaze The Edge, vidikovac sa staklenim podom na 335 m visine s kojeg se pruža impresivan pogled na Manhattan, cijeli Midtown i obalu New Jerseyja; The Vessel, 45 m visoka građevinsko–umjetnička željezna konstrukcija u obliku saća, futurističko djelo britanskog arhitekta i dizajnera Thomasa Heatherwicka; Hudson Yards Mall, trgovački centar koji se prostire na više od 700.000 četvornih metara i dom je više od 70 luksuznih trgovina; The Shed, kulturni centar koji pod jednim krovom okuplja nove i već etablirane umjetnike na svim poljima umjetnosti, od hip hopa do klasične glazbe, slikarstva do digitalnih medija, kazališta do književnosti i skulpture do plesa. Odlazimo potom do Highline Parka, jednog od najslavnijih javnih parkova i urbanih mjesta na svijetu, nastalog na mjestu nekadašnje nadzemne teretne željezničke pruge. I na kraju četvrt Meatpacking poznata po dizajnerskim buticima, otmjenim barovima i restoranima te živahnom i glamuroznom noćnom životu.

Kip slobode & otok Ellis (4h)
Odlazak do dva najznačajnija američka nacionalna simbola, Otoka slobode i Otoka Ellis. Javnim prijevozom odlazimo do Battery parka i dalje brodom do obližnjeg Otoka slobode gdje se nalazi znameniti Kip slobode (dio UNESCO-a), dar Francuza za stotu godišnjicu neovisnosti SAD-a, simbol nade svima koji su pokušali krenuti ispočetka u Novom svijetu. Nakon obilaska kipa odlazak dalje brodom prema Otoku Ellis na kojem se nekad nalazio imigracijski ured, danas Nacionalni muzej posvećen useljenicima u kojem možete provjeriti da li je u želji za ostvarenjem američkog sna stigao i netko od vaših predaka.

5. dan NEW YORK
Doručak. Danas predlažemo posjet nekom od brojnih muzeja: Guggenheim, prvoosnovani od nekolicine muzeja širom svijeta zaklade S.R. Guggenheima kojeg je dizajnirao slavni američki arhitekt F. L. Wright; čuvenom Muzeju MoMa čija zbirka sadrži gotovo 200.000 svjetskih djela moderne i suvremene umjetnosti; Američkom prirodoslovnom muzeju, najvećem takve vrste na svijetu s preko 130 milijuna primjeraka od dinosaura do meteorita (mjesto radnje filma Noć muzeja). Šopingholičari neka ne propuste kupovinu na 5. aveniji i okolnim ulicama gdje se odlična ponuda može naći u trgovinama kao Macy’s, Saks Fifth Avenue, Tiffany & Co. ili neka pak posjete odličan outlet van grada, Woodbury Common s preko 200-tinjak velikih svjetskih brendova poput Burberrya, Fendi, Diesel, Prada i dr. Navečer odjava iz hotela i prijevoz u zračnu luku. Po dolasku prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul.

6. dan NEW YORK – ISTANBUL – ZAGREB
Polijetanje zrakoplova na liniji TK 12 u 00.10h, odmor i obroci tijekom leta. Dolazak u Istanbul u 16.50h te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1055 u 18.10h s očekivanim dolaskom u 19.20h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 6.690 kn

First minute cijena aranžmana po osobi: 6.990 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 7.290 kn

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi: 3.390 kn

Napomene:
– ultra first minute i first minute cijene vrijede do 01.07., odnosno 01.08.2021. ili do popunjenja određenog broja mjesta!
– dvokrevetna i jednokrevetna soba se sastoje od 1 x queen bed dimenzija 153 x 203 cm; dok je u dvokrevetnoj sobi
s 2 odvojena ležaja svaki od ležaja dimenzija 135 x 190 cm

Cijena aranžmana uključuje:
Povratni prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi prema programu;
Prijevoz autobusom prema programu (od zračne luke do hotela pri dolasku te od hotela do zračne luke pri odlasku;
Smještaj u New Yorku u hotelu Holiday Inn Manhattan-Financial District 3* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 5 noćenja i boravišnom pristojbom (smještaj je rezerviran do 10.10. što omogućava korištenje sobe do večernjeg transfera u zračnu luku);
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:
pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 3.390 kn (podložno promjeni do izdavanja karata), doplatu za jednokrevetnu sobu od 2.890 kn, trošak američke vize od 160 USD, doplate za fakultativnu ponudu i ulaznice za objekte koji se posjećuju, obroke koji nisu prema programu, osobne troškove, napojnice, putno osiguranje (preporučujemo).

Fakultativna ponuda, cijena po osobi uz najmanje 10 putnika:
Doručak u hotelu (5 obroka): 790 kn

New York City Tour (4h): 790 kn – uključeno: prijevoz autobusom, razgled prema programu uz lokalnog vodiča

Pješačka tura Financial District & Brooklyn Bridge (4h): 490 kn – uključeno: razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, kartu za vožnju podzemnom željeznicom

Brooklyn tour (5h): 990 kn – uklljučeno: projevoz brodom i autobusom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča

Pješačka tura Hudson Yards & Highline Park (4-6h): 790 kn – uključeno: karta za vožnju podzemnom željeznicom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, ulaznicu za vidikovac The Edge

Kip slobode & otok Ellis (4h): 195 kn – uključeno: vožnja brodom, pratnja voditelja putovanja

Informativne cijene individualnih ulaznica za odrasle po osobi:
– New York Pass (100+ znamenitosti): jednodnevna $134; dvodnevna $200
– Muzeji cca. $20+ ovisno o muzeju (9/11 Memorial & Museum $26; Metropolitan Museum of Art $25; American Museum of Natural History $23; Museum of Modern Art MoMA $25; Whitney Museum of American Art $25; Solomon R. Guggenheim Museum $25; New York Historical Society $22; PS1 MoMA $10; Queens Museum $8; Brooklyn Museum $16…)
– Predstava na Broadwayu: $125+ ovisno o predstavi i mjestu sjedenja
– Off-Broadway predstava: $50+ ovisno o predstavi i mjestu sjedenja
– Vidikovci: $30+ (Empire State Building 86th Floor Observation Deck $42; Top of the Rock 70th Floor Observation Deck $32)
Viza:
Hrvatski državljani trebaju vizu za SAD.
GO putnička agencija ne posreduje pri ishođenju vize već je putnici moraju ishoditi individualno.
Detaljne informacije nalaze se na internetskoj stranici Veleposlanstva SAD-a https://hr.usembassy.gov/hr/visas-hr/nonimmigrant-visas-hr/
Cijena neuseljeničke vize: 160 USD
Potrebno je online zakazati sastanak u Konzularnom uredu, a od osnovnih dokumenata potrebni su:
– važeća putovnica koja mora vrijedi još najmanje 6 mjeseci nakon razdoblja boravka u SAD;
– putovnica sa posljednjom izdanom vizom SAD (ako je posjeduje);
– ispunjeni online obrazac zahtjeva za vizu DS-160 https://ceac.state.gov/genniv/;
– jedna fotografija u boji dimenzija 5 x 5 cm snimljena u posljednjih 6 mjeseci;
– prateći članovi obitelji, osim ako ulaze u SAD sa drugom svrhom, moraju pokazati vjenčani list (za supružnike) i/ili rodni list (za neoženjenu djecu do 21 godine);

Red letenja:
TK1054 05OCT ZAGREB ISTANBUL 09:10 12:25
TK 1 05OCT ISTANBUL NEW YORK 13:30 17:20
TK 12 10OCT NEW YORK ISTANBUL 00:10 16:50
TK1055 10OCT ISTANBUL ZAGREB 18:10 19:20
*sve lokalna vremena


7 DANA

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – NEW YORK
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 09.10h. Dolazak u 13.20h po lokalnom vremenu te nastavak leta za New York na liniji TK 1 u 15.10h s očekivanim dolaskom u 18.15h po lokalnom vremenu. Obavljanje graničnih i viznih formalnosti, susret s lokalnim predstavnikom te prijevoz autobusom prema Manhattnu, kulturnoj, trgovačkoj i poslovnoj jezgri „Velike jabuke“. Slijede prijava i smještaj u hotel. Noćenje.

2. – 4. dan NEW YORK
Boravak u hotelu na osnovi noćenja. Mogućnost fakultativne doplate za doručak, kao i svakodnevna mogućnost odlaska na neku od niže navedenih privatnih vođenih tura gradom.

New York City Tour (4h)
Tura tijekom koje ćete upoznati neke od najvažnijih znamenitosti grada i svjedočiti kulturnoj raznolikosti po kojoj je New York poznat: Lincoln centar u kojem se nalaze kulturne institucije poput svjetski poznate Metropolitan Opere, ali i čitav niz kazališta i koncertnih dvorana; Central park, oaza zelenila u srcu grada; 5. avenija, najpoznatija ulica u kojoj su smještene neke od najslavnijih građevina i brojne luksuzne trgovine, nazivaju je i Muzejska milja zbog velikog broja slavih muzeja poput Guggenheima, Metropolitana i dr.; Trump Tower, sjedište Trumpove organizacije; Rockefeller centar, između ostalog dom američke nacionalne TV mreže NBC, a najpoznatiji po božićnom drvcu i klizalištu; Empire State Building, najviši neboder u gradu sa 102. kata (u slobodno vrijeme predlažemo odlazak na vidikovac na 86. katu, 300-tinjak metara iznad gradske vreve, na koji se stiže za manje od minute i s kojeg se pruža veličanstven pogled na grad); Grand Central Station (glavni kolodvor), jedno od velikih arhitektonskih dostignuća zemlje kroz kojeg dnevno prođe preko pola milijuna ljudi; Times Square, vjerojatno najpoznatiji trg na svijetu i ikona grada s brojnim trgovinama i restoranima; Broadway, najstarija prometna arterija i središte američke kazališne industrije; trendovske četvrti Greenwich Village i SoHo te Mala Italija i Kineska četvrt, dva susjedna dijela grada naseljena doseljenicima iz Italije i Kine.

Pješačka tura Financial District & Brooklyn Bridge (4h)
Tura tijekom koje ćemo prošetati financijskom četvrti s čuvenim Wall Street-om, središtem gospodarskog života SAD-a i sjedištem Njujorške burze i dalje do 9/11 Memoriala, spomen-muzeja na mjestu bivšeg kompleksa Svjetskog trgovinskog centra posvećen žrtvama terorističkih napada 11. rujna 2001. Odavdje ćemo otići do Brooklynskog mosta, jednog od najstarijih visećih mostova u SAD koji spaja Manhattan i Brooklyn preko rijeke East River i s kojega možete uživati u nekim od najboljih pogleda na grad. Povratak do hotela podzemnom željeznicom.

Brooklyn tour (5h)
Odlazak brodom preko rijeke East River do jedne od najvećih njujorških četvrti – Brooklyna koja zahvaljujući etničkoj raznolikosti ima zanimljivu kulturnu i povijesnu priču i koja ovaj dio grada čini nekom vrstom živog, interaktivnog muzeja.
Između ostalog vidjet ćete Brooklyn Heights, šarmantni kvart poznat po četverokatnicama od smeđeg kamena, građenih u nizu u nizozemskom stilu; DUMBO, trendovski dio grada čija je nekadašnja industrijska infrastruktura prenamijenjena u skupe stanove, umjetničke galerije, zanimljive trgovine i restorane. Dom je poznate pizzerije Grimaldi’s, čokolaterije Jacques Torres-a i dr.; Williamsburg čije su živopisne ulice prepune barova, restorana i raznih shopova, a oslikane fasade i grafiti daju mu posebnu čar; Prospect Park, urbana oaza od 526 ha u srcu Brooklyna kojeg je osmislio dvojac krajobraznih arhitekata koji je dizajnirao i manhattanski Central Park.

Pješačka tura Hudson Yards & Highline Park (4-6h)
Hudson Yards je najnovija ekskluzivna četvrt na zapadnoj strani Manhattana uz rijeku Hudson i jedan je od najambicioznijih razvojnih projekata New Yorka. Ovo nekad zapušteno područje razvija se u luksuzni višemilijunski kompleks za življenje, rad i zabavu, i nakon što projekt za koju godinu bude završen bit će to „novi grad u gradu“. Tu se nalaze The Edge, vidikovac sa staklenim podom na 335 m visine s kojeg se pruža impresivan pogled na Manhattan, cijeli Midtown i obalu New Jerseyja; The Vessel, 45 m visoka građevinsko–umjetnička željezna konstrukcija u obliku saća, futurističko djelo britanskog arhitekta i dizajnera Thomasa Heatherwicka; Hudson Yards Mall, trgovački centar koji se prostire na više od 700.000 četvornih metara i dom je više od 70 luksuznih trgovina; The Shed, kulturni centar koji pod jednim krovom okuplja nove i već etablirane umjetnike na svim poljima umjetnosti, od hip hopa do klasične glazbe, slikarstva do digitalnih medija, kazališta do književnosti i skulpture do plesa. Odlazimo potom do Highline Parka, jednog od najslavnijih javnih parkova i urbanih mjesta na svijetu, nastalog na mjestu nekadašnje nadzemne teretne željezničke pruge. I na kraju četvrt Meatpacking poznata po dizajnerskim buticima, otmjenim barovima i restoranima te živahnom i glamuroznom noćnom životu.

Kip slobode & otok Ellis (4h)
Odlazak do dva najznačajnija američka nacionalna simbola, Otoka slobode i Otoka Ellis. Javnim prijevozom odlazimo do Battery parka i dalje brodom do obližnjeg Otoka slobode gdje se nalazi znameniti Kip slobode (dio UNESCO-a), dar Francuza za stotu godišnjicu neovisnosti SAD-a, simbol nade svima koji su pokušali krenuti ispočetka u Novom svijetu. Nakon obilaska kipa odlazak dalje brodom prema Otoku Ellis na kojem se nekad nalazio imigracijski ured, danas Nacionalni muzej posvećen useljenicima u kojem možete provjeriti da li je u želji za ostvarenjem američkog sna stigao i netko od vaših predaka.

5. dan NEW YORK
Doručak. Danas predlažemo posjet nekom od brojnih muzeja: Guggenheim, prvoosnovani od nekolicine muzeja širom svijeta zaklade S.R. Guggenheima kojeg je dizajnirao slavni američki arhitekt F. L. Wright; čuvenom Muzeju MoMa čija zbirka sadrži gotovo 200.000 svjetskih djela moderne i suvremene umjetnosti; Američkom prirodoslovnom muzeju, najvećem takve vrste na svijetu s preko 130 milijuna primjeraka od dinosaura do meteorita (mjesto radnje filma Noć muzeja). Šopingholičari neka ne propuste kupovinu na 5. aveniji i okolnim ulicama gdje se odlična ponuda može naći u trgovinama kao Macy’s, Saks Fifth Avenue, Tiffany & Co. ili neka pak posjete odličan outlet van grada, Woodbury Common s preko 200-tinjak velikih svjetskih brendova poput Burberrya, Fendi, Diesel, Prada i dr. U večernjim satima onima koji žele iskusiti čari broadwayskih kazališta predlažemo odabir nekog od poznatih naslova i uživanje u predstavi. Noćenje.

6. dan NEW YORK – ISTANBUL
Odjava iz hotela i prijevoz u zračnu luku. Prijava za let Turkish Airlinesa za Istanbul na liniji TK 4 u 13.10h. Odmor i obroci tijekom leta.

7. dan ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u Istanbul u 06.25h te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 08.10h s očekivanim dolaskom u 08.15h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 6.390 kn

First minute cijena aranžmana po osobi: 6.690 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 6.990 kn

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi: 3.390 kn

Napomene:
– ultra first minute i first minute cijene vrijede do 15.08., odnosno 15.09.2021. ili do popunjenja određenog broja mjesta!
– dvokrevetna i jednokrevetna soba se sastoje od 1 x queen bed dimenzija 153 x 203 cm; dok je u dvokrevetnoj sobi
s 2 odvojena ležaja svaki od ležaja dimenzija 135 x 190 cm

Cijena aranžmana uključuje:
Povratni prijevoz zrakoplovom u ekonomskoj klasi prema programu;
Prijevoz autobusom prema programu (od zračne luke do hotela pri dolasku te od hotela do zračne luke pri odlasku;
Smještaj u New Yorku u hotelu Holiday Inn Manhattan-Financial District 3* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 5 noćenja i boravišnom pristojbom;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:
pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata 3.390 kn (podložno promjeni do izdavanja karata), doplatu za jednokrevetnu sobu od 2.890 kn, trošak američke vize od 160 USD, doplate za fakultativnu ponudu i ulaznice za objekte koji se posjećuju, obroke koji nisu prema programu, osobne troškove, napojnice, putno osiguranje (preporučujemo).

Fakultativna ponuda, cijena po osobi uz najmanje 10 putnika:
Doručak u hotelu (5 obroka): 790 kn

New York City Tour (4h): 790 kn – uključeno: prijevoz autobusom, razgled prema programu uz lokalnog vodiča

Pješačka tura Financial District & Brooklyn Bridge (4h): 490 kn – uključeno: razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, kartu za vožnju podzemnom željeznicom

Brooklyn tour (5h): 990 kn – uključeno: projevoz brodom i autobusom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča

Pješačka tura Hudson Yards & Highline Park (4-6h): 790 kn – uključeno: karta za vožnju podzemnom željeznicom, razgled prema programu u pratnji lokalnog vodiča, ulaznicu za vidikovac The Edge

Kip slobode & otok Ellis (4h): 195 kn – uključeno: vožnja brodom, pratnja voditelja putovanja

Informativne cijene individualnih ulaznica za odrasle po osobi:
– New York Pass (100+ znamenitosti): jednodnevna $134; dvodnevna $200
– Muzeji cca. $20+ ovisno o muzeju (9/11 Memorial & Museum $26; Metropolitan Museum of Art $25; American Museum of Natural History $23; Museum of Modern Art MoMA $25; Whitney Museum of American Art $25; Solomon R. Guggenheim Museum $25; New York Historical Society $22; PS1 MoMA $10; Queens Museum $8; Brooklyn Museum $16…)
– Predstava na Broadwayu: $125+ ovisno o predstavi i mjestu sjedenja
– Off-Broadway predstava: $50+ ovisno o predstavi i mjestu sjedenja
– Vidikovci: $30+ (Empire State Building 86th Floor Observation Deck $42; Top of the Rock 70th Floor Observation Deck $32)

Viza:
Hrvatski državljani trebaju vizu za SAD.
GO putnička agencija ne posreduje pri ishođenju vize već je putnici moraju ishoditi individualno.
Detaljne informacije nalaze se na internetskoj stranici Veleposlanstva SAD-a https://hr.usembassy.gov/hr/visas-hr/nonimmigrant-visas-hr/
Cijena neuseljeničke vize: 160 USD
Potrebno je online zakazati sastanak u Konzularnom uredu, a od osnovnih dokumenata potrebni su:
– važeća putovnica koja mora vrijedi još najmanje 6 mjeseci nakon razdoblja boravka u SAD;
– putovnica sa posljednjom izdanom vizom SAD (ako je posjeduje);
– ispunjeni online obrazac zahtjeva za vizu DS-160 https://ceac.state.gov/genniv/;
– jedna fotografija u boji dimenzija 5 x 5 cm snimljena u posljednjih 6 mjeseci;
– prateći članovi obitelji, osim ako ulaze u SAD sa drugom svrhom, moraju pokazati vjenčani list (za supružnike) i/ili rodni list (za neoženjenu djecu do 21 godine);

Red letenja:
TK1054 23NOV ZAGREB ISTANBUL 09:10 13:20
TK 1 23NOV ISTANBUL NEW YORK 15:10 18:15
TK 4 28NOV NEW YORK ISTANBUL 13:10 06:25+1
TK1053 29NOV ISTANBUL ZAGREB 08:10 08:15
*sve lokalna vremena


Korisne informacije:

Službeni naziv zemlje: Sjedinjene Američke Države
Geografski položaj: središnja Sjeverna Amerika, od Atlantika na istoku do Tihog oceana na zapadu, graniči na kopnu s Kanadom na sjeveru i Meksikom na jugu.
Glavni grad: Washington DC
Površina: 9.826.630 km2
Stanovništvo: 325.719.178 (2017.)
Najveći grad: New York City (površina 1.214,4 km²; stanovništvo (2010.) 8.336.697)
Službeni jezik: nema (de facto engleski)
Religija: 51% protestanti, 24% rimokatolici, 25% ostalo
Vremenska razlika: -6h u odnosu na Hrvatsku (New York)
Valuta: američki dolar (1 USD = 100 centa), 1 USD = cca 6,40 kn. Novčanice od $ 100, 50, 20, 10, 5, 2 i 1. Kovanice od $ 1 i 50, 25, 10, 5 i 1 centa. Kreditnim karticama (Visa, MasterCard, Amex…) možete plaćati gotovo sve. Bankomati su često dostupni.
Električni napon: 110-120V/60 Hz, potreban adapter
Pozivni broj zemlje: +1
Klima: raznolika obzirom na veličinu države, no uglavnom umjerena kontinentalna.
Odjeća: nema ograničenja ni posebnih pravila za odijevanje. Odjeću treba prilagoditi vremenskim prilikama no svakako treba ponijeti i topliju odjeću te kišobran.
Kupovina: većina trgovačkih centara otvorena je od 10 do 22 sata sve dane, osim petkom kada su u vremenu 11,30 – 13,30 sati zatvoreni zbog molitve. U Dubaiju postoje brojni trgovački centri s veoma kvalitetnom robom, tradicionalni dućani i duty free trgovine. Kupuje se zlato, začini, tehnička roba, roba poznatih kreatora, svila, parfemi, tepisi… Cjenkanje je uobičajeno posvuda i očekuje se od vas, kao i u ostalim arapskim zemljama. Trgovci će obično sniziti cijenu proizvoda koji namjeravate kupiti, pogotovo ako plaćate u gotovini. Kada kupujete nešto dogovorite cijenu unaprijed. Ne pitajte za cijenu i ne cjenkajte se ukoliko stvarno ne namjeravate nešto kupiti.Uvijek sa sobom nosite manje novčanice i ne pokazujte veće količine novca.
Hrana i piće: Amerika je poznata kao zemlja brze hrane koja je svuda dostupna. Brojni restorani nude razna jela sa žara, odreske, rebarca… u neizostavnoj kombinaciji s prženim krumpirom. U svim većim mjestima dostupne su i talijanska, meksička i kineska jela. Gazirana pića i voda dostupni su svugdje, a kupovina piva i alkoholnih pića je ograničena.
Taksi u New Yorku: kanarinac žute boje (medallion taxis), pozivaju se ispuženom rukom. Kada brojevi na krovu taksija svijetle, on je dostupan. Pripremite novčanice manjih apoena.
Napojnice: one su nagrada za dobru uslugu i na volju svakog pojedinc. Uobičajeno je ostaviti napojnicu uslužnom osoblju (taksisti, konobari, nosači prtljaga, vozači autobusa, lokalni vodiči…. Uobičajeni iznos napojnice: nosač prtljage $1 po koferu, taksista 10% od računa, vozač autobusa $3 po osobi dnevno, lokalni vodič $5 po osobi, barmen $1 po piću ili turi pića, konobar 10-15% iznosa računa.
Mobilne mreže: preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Cijepljenje: nije potrebno
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 2 komada prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max 8 kg). Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), kao i ovisno o radnom vremenu pojedine znamenitosti, muzeja i sl., organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koje se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz siječnja 2021. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *