EGIPAT – Kairo i krstarenje Nilom

KAIRO – GIZA – ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU – ESNA – LUXOR

8dana/ 6 noćenja

Datumi: 12.4. – 19.4., 16.10. – 23.10.2022.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 8.990 kn

„Egipat je dar Nila“ – Herodot.
Da, Nil je druga rijeka na svijetu po dužini (nakon Amazone), ali za Egipat i Egipćane Nil je rijeka svih rijeka.
Od pamtivijeka, više od 6000 godina Nil je kreirao gospodarski, socijalni, politički i vjerski život ne samo Egipta nego i današnje Etiopije, Sudana, Kenije, Ugande, Konga, Ruande, Burundija te Tanzanije.
No, ajmo od početka!
Putovanje započinje u Kairu, drugom najvećem gradu Afrike (oko 20 mil st.), nakon Lagosa (21 mil st.)

*Vrijednost više: hotel 5* s polupansionom, brod 5* s punim pansionom, zrakoplovni prijevoz Kairo–Asuan, ulaznice, besplatno posredovanje pri ishođenju vize, popust za dijete 2.500 kn

1. dan ZAGREB – ISTANBUL – KAIRO
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1056 u 20.15h. Dolazak u Istanbul u 23.30h po lokalnom vremenu.Nastavak leta za Kairo na letu TK 692 u 00.40h

2. dan KAIRO
Očekivani dolazak u Kairo u 01.50h po lokalnom vremenu, obavljanje graničnih i viznih formalnosti te susret s lokalnim predstavnikom. Nakon tople dobrodošlice u Zemlju faraona slijedi prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe te odmor/noćenje. Nakon doručka odlazak u obilazak grada. Posjet Nacionalnom muzeju, pravoj riznici povijesti, s najvećom zbirkom drevne egipatske civilizacije na svijetu. Slijedi odlazak u Koptski dio Kaira, najstariji dio grada koji obuhvaća nekadašnju rimsku tvrđavu Babilon te mnoge koptske crkve i povijesne znamenitosti. Tu se nalazi crkva Presvete Bogorodice, poznata i kao Viseća crkva, jedna od najstarijih crkvi u Egiptu (potječe iz 3. st.). Nakon stanke za ručak nastavljamo do Citadele, srednjovjekovne utvrde u središtu starog Kaira, s prekrasnim pogledom na grad, gdje se nalazi džamija Muhameda Ali Paše ili Alabasterna džamija, simbol Kaira sa svojim turskim stilom gradnje. Potom odlazak do Khan El Khalili-a, najvećeg bazara na Bliskom istoku poznatom po neobičnim, tipičnim orijentalnim suvenirima i rukotvorinama. Doživite nakratko atmosferu srednjovjekovne tržnice i nikako ne propustite isprobati vještine cjenkanja! Povratak u hotel. Večera i noćenje.

3. dan KAIRO
Doručak. Danas odlazimo prema nekropoli Sakkari, gdje se nalazi najpoznatija i najstarija sačuvana stepenasta piramida na svijetu – grobnica faraona Đozera koju je izgradio visoki kraljevski službenik Imhotep, prvi poznati arhitekt i umjetnik u povijesti, a čiji ćemo Muzej također vidjeti. U nastavku odlazak prema drevnoj egipatskoj prijestolnici Memfis, gdje se nalazi 10-metarski položeni kip faraona Ramzesa II. Slijedi odlazak do visoravni Giza, u predgrađu Kaira, gdje se nalaze najprepoznatljiviji simboli civilizacije drevnog Egipta – piramide, Dolinski hram i mistična Sfinga (čuvarica grobnica). Tri najpoznatije piramide su Keopsova, Kefrenova i Mikerinova. Najveća i najstarija od njih je Keopsova, koja je, kada je sagrađena, bila visoka oko 146 m, a izgrađena je od više od 2 milijuna blokova kamena vapnenca. Za one željne pustolovine i nezaboravnog iskustva, mogućnost ulaska duboko u jednu od piramida (uz doplatu, ovisno koja će tog dana biti otvorena). Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

4. dan KAIRO – ASUAN
Doručak, odjava iz hotela te prijevoz do zračne luke. Let za Asuan. Po dolasku u najjužniji egipatski grad, susret s lokalnim predstavnikom te odlazak prema Visokoj brani čija je izgradnja imala značajan utjecaj na gospodarstvo i kulturu Egipta. S brane se pruža pogled na Naserovo jezero, najveće akumulacijsko jezero u svijetu. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta File (Philae) gdje se nalazi hram božice Izide, jedan od najpoznatijih hramova drevnog Egipta i dalje do Nedovršenog obeliska, najvećeg poznatog obeliska egipatske civilizacije. Slijedi prijevoz do broda, ukrcaj i smještaj u kabine. Ručak, večera i noćenje.

5. dan ASUAN – ABU SIMBEL – KOM OMBO – EDFU
Doručak. U vrlo ranim satima mogućnost fakultativnog izleta u Abu Simbel. U srcu nubijske pustinje, nadomak granice sa Sudanom, podignuta je ova impozantna i najljepša građevina najvećeg faraona u povijesti egipatske države, Ramzesa II. Ovo grandiozno djelo arhitekture izgrađeno je u dva dijela. Prvi je posvećen trijadi bogova (Amonu, Ra-Harakteu i Ptahu), a drugi božici Hator, izgrađen u čast Nefertari, omiljenoj ženi Ramzesa II. Veličanstveno je i to da su ih Egipćani, zajedno s međunarodnom zajednicom, 60-tih godina prošlog stoljeća premjestili na višu razinu, kamen po kamen, kako ne bi bili poplavljeni Naserovim jezerom, nastalim izgradnjom Asuanske brane. Nakon povratka na brodzaplovit ćemo rijekom Nil, a tijekom plovidbe se možete opustiti na palubi broda i uživati u prizorima prekrasne prirode i pogledu na svakodnevni život Egipćana. Dolazak u Kom Ombo te posjet istoimenom hramu podijeljenom u dva dijela i posvećenom dvojici bogova, Sobeku s krokodilskom glavom i bogu Horusu s glavom sokola. Unutar hrama mogu se vidjeti zidni prikazi najranijih medicinskih instrumenata u svjetskoj povijesti, drevni egipatski kalendar, nilometar te muzej krokodilskih mumija. Nastavak plovidbe prema Edfu, drevnoj prijestolnici Apollinopolis Magna. Na brodu ručak, večera i noćenje.

6. dan EDFU – ESNA – LUXOR
Doručak. Ujutro posjet ptolomejskom hramu boga Horusa, jednom od najočuvanijih hramova u Egiptu, sagrađenom između 237. i 57 pr. Kr, u vrijeme Kleopatre VII. Filopator, zadnje vladarice Egipta. Povratak na brod te nastavak plovidbe prema brani u Esni i dalje prema Luxoru (drevna Teba). Na brodu ručak, večera i noćenje.

7. dan LUXOR – HURGADA
Doručak i odjava s broda. Odlazak prema Dolini kraljeva, pustinjskoj dolini na zapadnoj obali Nila, poznatoj po šezdesetak grobnica faraona i plemića, koji su tu pokapani tijekom Novog kraljevstva (16. do 11.st. prije Krista). Danas je najpoznatija po grobnici Tutankamona koja se od 1979. godine, zajedno s ostatkom tebanske nekropole, nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. U nastavku posjet kaskadnom hramu kraljice Hatšepsut, najpoznatije i najznačajnije vladarice Egipta. Slijedi posjet Memnonovim kolosima, masivnim kipovima možda i najvećeg faraona Egipta, Amenhotepa III. Odlazak potom do istočne obale rijeke do Luksora, „najvećeg svjetskog muzeja pod otvorenim nebom“ kako ga nazivaju. Obilazak Luksorskog hrama, jednog od najznamenitijih mjesta u povijesti Egipta, koji, za razliku od drugih hramova drevne Tebe, nije bio namjenjen štovanju kulta boga ili faraona, već obnavljanju kraljevstva. Posjet i obližnjem Karnaku, najvećem kompleksu hramova starog Egipta (UNESCO), koji svojom veličinom i impresivnošću nadilazi sve egipatske hramove.Kasniji ručak u jednom od lokalnih restorana te polazak prema zračnoj luci Hurgada. Po dolasku prijava na let.

8. dan HURGADA – ISTANBUL – ZAGREB
Polijetanje zrakoplova za Istanbul na liniji TK 1430 u 00.30h. Dolazak u 04.30h po lokalnom vremenu te nastavak leta za Zagreb na liniji TK 1053 u 07.00h s očekivanim dolaskom u 08.05h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 8.990 kn

First minute cijena aranžmana po osobi: 9.290 kn

Redovna cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi: 9.590 kn

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka, po osobi: 1.990 kn

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 45 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!
Cijena uključuje:
Prijevoz zrakoplovom (ekonomska klasa) prema programu uključujući i lokalni let Kairo – Asuan;
Prijevoz autobusom na odredištu prema programu;
Smještaj u Kairu u hotelu Ramses Hilton 5*ili sl. u dvokrevetnoj sobi standard na osnovi dva polupansiona i jednog noćenja s doručkom;
Krstarenje brodom 5* po Nilu prema programu sa smještajem u dvokrevetnoj kabini na osnovi 3 puna pansiona;
Razglede prema programu u pratnji lokalnih vodiča na engleskom jeziku;
Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;
Ručak u jednom od restorana u Luxoru;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Troškove organizacije putovanja i jamčevine.

Cijena ne uključuje:
pristojbe u zračnim lukama – obavezna doplata od 1.990 kn (promjenjivo do izdavanja karata); doplatu za jednokrevetnu sobu/kabinu od 1.890 kn, trošak vize za Egipat od 180 kn, obaveznu doplatu na licu mjesta za napojnice za lokalne vodiče i vozače cca. 45 USD, doplate za fakultativne usluge i sadržaje koje nisu gore navedene, osobne troškove, putno osiguranje (preporučujemo).

Popust:
Dijete 2-11,99 godina na pomoćnom ležaju, uz dvije odrasle osobe u sobi/kabini: 2.500 kn

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi:
Trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Fakultativna ponuda, cijena po osobi(uz minimalno 10 prijavljenih putnika):
Abu Simbel: 690 kn (uključeno: prijevoz autobusom, lokalni vodič, ulaznice)

Neobavezne doplate za ulaznice na licu mjesta – informativne cijene, po osobi:
Ulaznica za unutrašnjost Keopsove piramide: 30 Usd
Ulaznica zau unutrašnjost Kefrenove ili Mikerinove piramide: 8 Usd

Viza:
Hrvatski državljani trebaju vizu za Egipat.
Viza se u svrhu turističke posjete može ishoditi putem sustava E-viza nahttps://visa2egypt.gov.eg/eVisa/
Pristojba za turističku vizu, jedan ulazak, iznosi 25 Usd.
Plaćanje je moguće Visa i Mastercard karticom.

Red letenja:
TK1056 12APR/16OCT ZAGREB ISTANBUL 20:15 23:30
TK 692 13APR/17OCT ISTANBUL KAIRO 00:40 01:50
TK1430 19APR/23OCT LUXOR ISTANBUL 00:30 04:30
TK1053 19APR/23OCT ISTANBUL ZAGREB 07:00 08:05
*sve lokalna vremena

Korisne informacije:

Službeno ime: Arapska Republika Egipat
Površina: 1.001.450 km2
Geografski položaj: sjeveroistočna Afrika
Broj stanovnika:99.375.741 (2018.)
Glavni grad: Kairo
Službeni jezik: arapski, a u turističkim krajevima govori se engleski i njemački
Religija: islam (90% muslimani, 9% koptski kršćani, 1% ostali).
Vremenska razlika: +1 sat u odnosu na Hrvatsku
Novčana jedinica: Egipatska funta, 1EGP ≈ 0,41 HRK, 1 HRK ≈ 2,39 EGP; 1 EUR ≈ 17,99EGP; 1 USD ≈ 15,73EGP
Klima: suptropska pustinjska klima, no u uskom obalnom pojasu i na sjeveru prevladava sredozemna.
Prosječna dnevna temperatura u Kairu u studenom: 19°C
Odjeća i obuća: Zbog čestih velikih razlika u temperaturi između dana i noći predlažemo višeslojno odijevanje. Obvezno ponijeti topliju odjeću za večeri. Ženske osobe pri ulascima u džamije trebaju imati šal za pokriti kosu. Udobna sportska obuća (tenisice i sl.).
Kupovina: u trgovinama i na bazarima nude se tradicionalni proizvodi od alabastera, zlata i drveta, proizvodi od kože, tepisi, svitci papirusa, ružino ulje, začini i razni suveniri. Običaj nalaže da se pri kupnji trebate cjenkati.
Hrana: egipatska kuhinja se u velikoj mjeri oslanja na jela od povrća. Iako kuhinja u Aleksandriji i priobalnom dijelu Egipta ima tendenciju korištenja ribe i drugih morskih plodova, ipak se većina egipatske kuhinje temelji na namirnicama koje rastu iz zemlje. Neki smatraju da je koshari (mješavina riže, leće, i makarona) nacionalno jelo, a jedno od najpopularnijih jela je ful medames (jelo od sušenog boba). Bob se također koristi i za pripremanje falafela, jela koje je izvorno nastalo u Egiptu i proširilo se na druge dijelove Bliskog Istoka.
Piće: preporuča se konzumacija pića pakiranih u bocama, ne koristiti led, a alkoholna pića se mogu konzumirati u hotelskim restoranima i barovima.
Pozivni broj zemlje: +20
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Napojnice: napojnica za izvršenu uslugu nepisano je pravilo. Mala pažnja osigurat će Vam prvorazrednu uslugu tijekom boravka.
Cijepljenje: nije potrebno.
Viza: potrebna za državljane Republike Hrvatske

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 30 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 7 kg).
Na lokalnim letovima egipatskih zrakoplovnih kompanija dozvoljeno je nositi 1 komad predane prtljage do 23 kg, te do 7 kg ručne prtljage (točne informacije bit će navedene u završnoj obavijesti o putovanju pred polazak).
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. U slučaju promjene reda letenja ili plovidbe (vremena, luka) ili radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja ili sl. organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja.
Kategorizacija smještaja odgovara službenoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može biti različita od europskih standarda.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz siječnja 2022. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *