ŠVICARSKA

ŠVICARSKA, zrakoplovom iz Zagreba

4 dana/ 3 noćenja

 Datumi: 1.5. – 4.5., 30.5. – 2.6., 15.8. – 18.8., 17.10. – 20.10.2024.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi već od: 1.431 €

*Uključene zrakoplovne pristojbe

*Vrijednost više: bogat program razgleda uključenih u cijenu, uključena ulaznica u muzej čokolade Lindt

Realnost i umjerenost u svim sferama života, stvarana i njegovana stoljećima, temelji su životne filozofije Švicaraca.
Svjetski ekonomski forum proglasio je Švicarsku najkonkurentnijom zemljom na svijetu, a Švicarce je vrlo visokom ocjenom 7,58 od maksimalnih 10, ocijenio najsretnijim stanovnicima neke zemlje.

Hrvati su pak dobili ocjenu 5,75 (i time drže 62. mjesto na svijetu) s tendencijom pada.
Zašto su Švicarci sretniji?
Odgovor na to i mnoga druga pitanja saznati ćete na ovom neizmjerno poučnom putovanju, u domovinu čokolade i sira.
 

  1. dan ZAGREB – ZÜRICH

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Zürich na liniji Croatia Airlinesa OU 460 u 09.15h s očekivanim dolaskom u 10.45h te obavljanje graničnih formalnosti. Po dolasku prijevoz autobusom do spektakularnog muzeja čokolade Lindt gdje se nalazi najveća čokoladna fontana na svijetu. Visoka čak 9,3 metara, vrti 1500 litara čokolade i to oko kilogram u sekundi. Razgled u pratnji vodiča uz kušanje čokolade. Izuzev kušanja, muzej pruža pregršt zanimljivih informacija od razvoja pa sve do izrade čokolade u svijetu te koliko se kilograma omiljene slastice pojede u njenoj prijestolnici na godišnjoj razini. Slijedi prijevoz do hotela, prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, u pratnji voditelja putovanja započinjemo razgled u starom dijelu grada, u četvrti Niederdorf, ispunjenoj srednjovjekovnim ulicama i trgovima, katedralama kao što je romanički Grossmünster koji je ujedno i simbol grada, gotička crkva Fraumünster s vitrajama slavnog Marca Chagalla i šetalištu Limmatquai s kojeg se pruža pogled na Zürichsko jezero. Slobodno vrijeme za ručak. U poslijepodnevnim satima predlažemo odlazak do Bahnhofstrasse, jedne od najeskluzivnijih trgovačkih ulica na svijetu. Moda, umjetnost, lokalni specijaliteti.. ova ulica, duga čak 1,4 km i dalje osvaja stanovnike Züricha, ali i njegove posjetitelje. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od restorana te povratak u hotel. Noćenje.

  1. dan             ZÜRICH – BERN – EMMENTAL – ZÜRICH

Doručak. Odlazak u švicarsku prijestolnicu Bern u čijoj se povijesnoj jezgri nalaze dobro očuvane srednjovjekovne građevine. Tu se nalaze Münster, najviša katedrala i gradska vjećnica iz 15. stoljeća, ukoliko se popnete 300tinjak stepenica do vrha, imat ćete prilike vidjeti cijeli Bern na dlanu. Nadalje, Federalna palača kao i Zytglogge i njegove srednjovjekovne figurice koje iz sata u sat iskaču iz tornja.  Prošećite najdužom trgovačkom promenadom u Europi ili  posjetite medvjede u poznatom parku medvjeda uz rijeku Aare, izbora je mnogo, stoga, predlažemo kraće slobodno vrijeme za osobne programe. Put nastavljamo slikovitim krajolikom doline Emmental, stočarskom kraju poznatom po proizvodnji sira, krmnog bilja i voća. Zeleni brežuljci idealni su za ispašu krava, čije je mlijeko glavni sastojak svjetski poznatog rupičastog sira. Mogućnost fakultativnog odlaska u posjet jednoj od lokalnih sirana uz upoznavanje sa procesom izrade sira te degustaciju. Slijedi povratak u hotel. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje.

  1. dan             ZÜRICH – LUZERN & PILATUS – ZÜRICH

Nakon doručka vožnja živopisnim krajolikom na cjelodnevni izlet do ljupkog Luzerna, jednog od najimpozantnijih gradića Švicarske, smještenog na obalama istoimenog jezera kod izljeva rijeke Reuss te do planine Pilatus. Neizostavni dio švicarske priče je most Kapela. Riječ je o najstarijem drvenom natkrivenom mostu u Europi i jednom od najvažnijih simbola grada, ali i važnijih atrakcija u cijeloj Švicarskoj. Smjestio se odmah pokraj Wasserturma, tzv. Vodenog tornja, koji je s mostom bio dio srednjovjekovnih gradskih zidina. Izgrađen je u 14. stoljeću u potpunosti od drva i kamena, a prelazi rijeku Reuss. Na  oko 150 slika ispod krova oslikani su bitni događaji iz povijesti Luzerna, a nakon požara 1993. obnovljeno ih je samo 30. Osim mosta, imat ćete prilike vidjeti i Spomenik lavu, jedan od najpoznatijih spomenika u Europi. Isklesan u stijeni, predstavlja spomen na junaštvo švicarskih vojnika koji su 1792. poginuli braneći palaču Tuileries tijekom Francuske revolucije. Lava je Mark Twain opisao kao „najtužniji i najdirljiviji komad kamena na svijetu“.  Tu su barokna i gotička crkva, Gradska vijećnica, kulturno-kongresni centar poznatog arhitekta Jeana Nouvela… Put nastavljamo do Kriensa odakle panoramskom gondolom započinje jedinstven alpski doživljaj do Fräkmüntegga, gdje zatim slijedi uzbudljiva 3,5 minutna   „Zmajeva vožnja“ kroz koju svaki pogled ostavlja bez daha I tako sve do vrha Pilatus planine. Slobodno vrijeme za uživanje u predivnom krajobrazu. Slijedi kraći odmor u nekom od lokalnih restorana te povratak u Zürich. Noćenje.

  1. dan ZÜRICH – SLAPOVI RAJNE – STEIN AM RHEIN ZÜRICH ZAGREB

Doručak. Kraće slobodno vrijeme za osobne programe do polaska prema sjeveru zemlje i šarmantnim selima i vinogradima do slapova Rajne gdje ćete imati prilike uživati u ljepoti najvećih slapova Europe. Put nastavljamo preko pitoresknog gradića Schaffhausena, poznatog po raskošno oslikanim fasadama i tvrđavom Munot do Stein am Rheina, jednog od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova Švicarske. Prošetati ćemo Rauthausplatzom, glavnim gradskim trgom i uličicama ispunjenim freskama. Mnoge srednjovjekovne zgrade šarenih su fasada te je taj dio grada ujedno pretvoren u pješačku zonu. Slijedi prijevoz do zračne luke i prijava na let za Zagreb na liniji Croatia Airlinesa OU 465 u 20.05h. Očekivani dolazak u Zagreb u 21.25h. Završetak programa.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 158 €):

POLAZAK: 1.5., 15.8. 30.5. 17.10.
Ultra first minute cijena aranžmana po osobi     1.431 € 1.524 € 1.485 €
First minute cijena aranžmana po osobi 1.457 € 1.550 € 1.512 €
Redovna cijena aranžmana po osobi 1.484 € 1.578 € 1.538 €
Doplata za jednokrevetnu sobu 264 € 304 € 304 €

 

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

 

Cijena uključuje:

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);

Pristojbe zračnih luka od 158 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);

Prijevoz autobusom od zračne luke do hotela pri dolasku u Zürich te od hotela do zračne luke u povratku;

Smještaj u Zürichu u hotelu Bristol 3* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 noćenja s doručkom i uključenim pristojbama;

Sve razglede prema programu;

Posjet Muzeju čokolade Lindt uz degustaciju;

Povratnu kartu za vožnju žičarom;

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje:

Doplatu za jednokrevetnu sobu;

Fakultativne sadržaje;

Osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje;

Putno osiguranje (preporučujemo).

Popusti na pomoćnom ležaju:

Dijete 2-11,99 godina:   66 €

Stariji od 12 godina:        27 €

Napomena: za smještaj u trokrevetnoj sobi: trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (prijava prilikom rezervacije, uz minimum 10 osoba):

Degustacija sireva u lokalnoj sirani u Emmentalu : 30 €

Red letenja:

 OU 460   ZAGREB       ZÜRICH             09:15   10:45

OU 465   ZÜRICH        ZAGREB        20:05   21:25

*sve lokalna vremena

Korisne informacije Švicarska:

Službeno ime države: Švicarska Konfederacija

Geografski položaj: Švicarska se nalazi u Srednjoj Europi i prostire se između Ženevskog i Bodenskog jezera.

Graniči s NjemačkomAustrijomItalijomLihtenštajnom i Francuskom.

Broj stanovnika: oko 8 738 791 (podatak iz 2021.god).

Površina: oko 41 285 km2

Glavni grad: Bern, cca 123.466 stanovnika (2009. god.)

Klima: Na Švicarskoj visoravni klima je uglavnom topla. Klima južnih alpskih dolina približuju se sredozemnoj. Viši dijelovi Švicarske imaju izrazito planinsku klimu; u Davosu (na 1 560 m visine) prosječna siječanjska temperatura -7 °C, srpanjska 12,1 °C. Najveću godišnju veličinu oborina (više od 2000 mm) imaju rubni dijelovi Alpa. Unutrašnji planinski dijelovi sa zatvorenim dolinama znatno su suši (do 600 mm u dolini gornje Rhone). Na sjevernoj strani Alpa i na Švicarskoj visoravni karakterističan je suh i topao vjetar fen, koji uzrokuje nagle promjene temperature. Izuzetno blaga klima jest na obalama jezera.

Službeni jezici: njemački, francuski, talijanski i retoromanski

Religija: kršćanstvo

Novčana jedinica: švicarski franak (CHF) 1 CHF  ≈ 1,07 EUR

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Pozivni broj zemlje: +41

Putna isprava: državljanima Republike Hrvatske potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica

Viza: nije potrebna za državljane Republike Hrvatske

Hrana i piće: Švicarska je poznata, uz čokoladu, po bogatom izboru sireva. Jela od sira u vinu sa dodatkom malo brašna i češnjaka, kao i topljeni sir na krumpirima i kruhu, juhe, smatraju se nacionalnim specijalitetima. Regionalni specijaliteti uključuju sušenu govedinu ili svinjetinu. Suho meso narezano je vrlo tanko, a poslužuje se sa kiselim krastavcima.

Odjeća i obuća: savjetujemo ugodnu pamučnu odjeću, a tijekom jesenskih mjeseci topliju odjeću poput pulovera ili vjetrovki.

Električni napon: utičnica tip J

 

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:

Popust za jednokratni booking 5 i više osoba isključuje i ne može se kombinirati s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja u slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja i sl.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz prosinca 2023. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *