MALTA

MALTA

6 dana / 5 noćenja

Datum: 29.05.-03.06.2024.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi: 1.112 €

*Uključene zrakoplovne pristojbe

*Vrijednost više: hotel 4*, uključen razgled Vallette i predane prtljaga od 23 kg po osobi + ručna prtljaga do 8 kg po osobi, popust za dijete od 550 €

Jeste li znali da su u posljednja dva tisućljeća malteškim otocima vladala sva velika carstva?

Da, ako niste znali Maltu ne čini samo jedan otok, ni dva niti tri nego sedam otoka.

Stoljetna povijest raznih kultura i tradicija te jedinstveni krajolik učinili su Maltu jednim od najdražih odredišta za odmor Europljana.

Konačno, glavni grad Valleta bio je 2018. godine, europska prijestolnica kulture i pod zaštitom je UNESCO-a.

PROGRAM: 

  1. dan ZAGREB – BEOGRAD – VALLETTA – ST. JULIAN’S

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Beograd na letu Air Serbia, JU 601 u 08.05 h s dolaskom u 09.10 h. Nastavak putovanja prema Valletti na liniji JU 450 u 11.55 h. Očekivani dolazak u Vallettu u 13.50 h po lokalnom vremenu. Po dolasku obavljanje graničnih formalnosti te odlazak u kratki razgled „grada kojeg je sagradila gospoda za gospodu“. Papa Pio IV poslao je svog najistaknutijeg inženjera, Francesca Laparellija, da izgradi grad i kao utvrdu za obranu kršćanstva i kao kulturno remek-djelo. Kao jedinstveni primjer baroka, Valletta je proglašena gradom svjetske baštine od strane UNESCO-a 1980. godine. Francesco Laparelli prepustio je dovršenje Vallette svom pomoćniku, Maltežaninu, Gerolamu Cassaru. Njegova ostavština je konkatedrala sv. Ivana. Ostale znamenitosti grada su: vrtovi Barrakka i tunel ispod koji su korišteni za vrijeme Drugog svjetskog rata; Manoel kazalište – jedno od najstarijih kazališta u Europi; Grandmaster Palace – nekada palača zapovjednika Ivanovaca, a danas predsjednički ured; Auberge De Castille – palača smještena na najvišoj točci Valette, danas se u njemu nalazi ured premijera; Casa Rocca Piccola – kuća iz 1680-te u kojoj su živjeli aristokrati, a danas se koristi kao muzej; Fort St. Elmo – vojna utvrda danas pretvorena u muzej rata. Prijevoz do hotela i noćenje.

  1. – 5. dan             ST. JULIAN’S – (GOZO/ MARSAXLOKK, BLUE GROTTO I HRAM HAGA QIMA/ THREE CITIES/ MDINA)

Dani slobodni za odmor i uživanje u šetnji, kupovini ili pak mogućnost odlaska na koji od niže navedenih fakultativnih izleta:

1. Sestrinjski otok Gozo!

Doručak. Prijevoz autobusom do luke i nastavak trajektom do otoka Gozo koji pruža posjetiteljima i lokalnom stanovništvu iskustvo ruralnijeg načina života. Na otoku se nalazi: najstariji samostojeći hramovi na svijetu Ggantija, UNESCO-va svjetska baština. Ovo veličanstveno mjesto, smješteno u bujnoj prirodi, sastoji se od dva masivna hrama. Stijene su toliko velike da ne čudi što su mnogi mještani vjerovali da su ih izgradili divovi; Nacionalno svetište Ta’ Pinu čija povijest seže u 1883. godinu, kada je žena koja je radila u polju čula glas Gospe kako ju je dozivao sa slike unutar sićušne kapelice. Od tada je građevina postala popularno mjesto hodočasnika; Victoria, glavni grad na otoku Gozo, još ga nazivaju i Rabat. Glavna atrakcija je Cittadella, nedavno obnovljeni drevni grad na brežuljku s kojeg se pruža prekrasan pogled na otok. Povratak u hotel. Noćenje.

2. Three Cities (Tri grada)

Doručak. Odlazak do Tri grada za koja se s pravom može tvrditi da su kolijevka malteške povijesti, budući da su Vittoriosa, Senglea i Cospicua pružili dom i zaštitu gotovo svakom narodu koji se nastanio na otocima. Bili su i prvi dom vitezova sv. Ivana, a palače, crkve i utvrde Tri grada daleko su stariji od onih u Valletti. U Vittoriosi ćemo razgledati Palaču inkvizitora, kuću moći Svete rimske inkvizicije koja je dominirala Maltom više od 224 godine. Ukoliko bude zainteresiranih moći ćemo se provozati gondolom u Velikoj luci (Grand Harbour). Povratak u hotel. Noćenje.

3. Mdina

Doručak. Odlazak u Mdinu, grad u samom središtu otoka koji je nekada bio glavni grad Malte. Grad još nazivaju i „grad tišine“ jer nema prometa, odnosno s autom u grad mogu ući samo stanovnici. Razgledat ćemo: muzej Wignacourt, nekadašnje sjemenište kojeg su izgradili Malteški vitezovi koji je povezan s katakombama svetog Pavla, gdje je svetac navodno osnovao prvu kršćansku zajednicu na Malti; katedrala svetog Pavla iz 17. stoljeća. Povratak u hotel. Noćenje.

4. Marsaxlokk, Blue Grotto (Plava špilja) i hram Hagar Qima

Doručak. Odlazak do Marsaxlokka, živopisnog ribarskog mjestašca poznatog po šarenim tradicionalnim malteškim ribarskim brodovima pod imenom „Luzzus“. Nastavljamo do Plave špilje gdje ćemo, ukoliko vremenske prilike dozvole, brodicom istraživati fenomene netaknute prirode te posjetiti još nekokoliko okolnih špilja. Za kraj ćemo posjetiti hram Hagar Qima, megalitski hramski kompleks pronađen na Malti, koji datira iz faze Ġgantija (3600.–3200. pr. Kr.). Megalitski hramovi na Malti su među najstarijim religijskim mjestima na Zemlji koje je Odbor za svjetsku baštinu opisao kao “jedinstvena arhitektonska remek-djela.” Godine 1992. UNESCO je priznao Hagar Qim kao svjetsku baštinu.  Povratak u hotel. Noćenje.

  1. dan             ST. JULIAN’S – MDINA –  BEOGRAD – ZAGREB

Doručak. Prijevoz u zračnu luku. Po dolasku prijava na let. Polijetanje zrakoplova na liniji Air Serbia za Beograd, JU 451 u 15.15 h. Dolazak u Beograd u 17.10 h te nastavak leta za Zagreb u 20.25 h na liniji JU 604. Očekivano vrijeme dolaska u Zagreb u 21.40 h. Završetak programa.

 

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi (uključene pristojbe zračnih luka od 108 €):

  EUR
Ultra first minute cijena aranžmana po osobi         1.112 €
First minute cijena aranžmana po osobi      1.142 €
Redovna cijena aranžmana po osobi 1.172 €
Doplata za jednokrevetnu sobu 384 €

 

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

 

Cijena uključuje:

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);

Pristojbe zračnih luka od 108 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);

Prijevoz autobusom prema programu;

Smještaj u St. Juliansu u hotelu Mercure 4* u dvokrevetnoj sobi na osnovi 5 noćenja s doručkom i uključenom boravišnom pristojbom;

Razgled Vallette u pratnji lokalnog vodiča na engleskom jeziku (uključena ulaznica za muzej i konkatedralu sv. Ivana);

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

 

Cijena ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu; ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda (osim gore navedenih); doplate za fakultativne sadržaje, izlete i obroke koji nisu predviđeni programom; osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje; putno osiguranje (preporučujemo).

 

Popust za dijete (na upit):

Dijete od 2 do 11,99 godina na dodatnom ležaju: 550 €

 

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi (na upit) – trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog kreveta + dodatni ležaj.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

 

Fakultativna ponuda, cijena po osobi (min. 10 osoba, prijava obavezna prije polaska, uključena agencijska usluga posredovanja):

Cjelodnevni izlet na otok Gozo (uključeno: autobus do luke, brod do otoka, lokalni vodič, minivan za tansfere na otoku, ulaznica za Ggantija hramove): 100 €

Cjelodnevni izlet u Three Cities (uključeno: lokalni vodič, transfer autobusom, ulaznica za Palaču inkvizitora u Vittoriosi): 75 €/ vožnja gondolom (min. 15 prijavljenih): 15 €

Izlet u Mdinu: (uključeno: lokalni vodič, transfer autobusom, ulaznica za katedralu i muzej Wignacourt): 72 €

Cjelodnevni izlet u Marsaxlokk, Blue Grotto (Plava špilja) i hram Hagar Qima (uključeno: lokalni vodič, transfer autobusom i brodom, ulaznica za hram Hagar Qima): 74 €

 

Red letenja:

JU 601  ZAGREB BEOGRAD           0805 0910

JU 450  BEOGRAD VALLETTA       1155 1350

JU 451  VALLETA BEOGRAD         1515 1710

JU 604  BEOGRAD ZAGREB          2025 2140

 

Korisne informacije Malta:

Službeno ime države: Republika Malta

Geografski položaj: Malteški su otoci otočje koje se nalazi u središnjem dijelu Sredozemnog mora. Udaljeni su 93 km od talijanskog otoka Sicilije i oko 360 km od Libije. U cijelom otočju naseljena su samo tri najveća otoka: Malta, Gozo (Għawdex) i Comino (Kemmuna). Svi ostali manji otoci i otočići nisu naseljeni.

Broj stanovnika: 518.536 (2021.)

Površina: 316 km²

Glavni grad: Valletta

Klima: Malta ima mediteransku klimu s blagim, kišovitim zimama i toplim, suhim ljetima. Općenito se može reći da na Malti godišnje vladaju dva doba, zbog čega su u toplijim mjesecima otoci privlačni turistima. Ipak, u proljeće znaju puhati jaki hladni vjetrovi.

Službeni jezik: malteški i engleski

Religija: Malta je izrazito katolička zemlja, s jednim od najvećih postotaka udjela rimokatolika u stanovništvu na svijetu.

Vremenska razlika: isto kao u Hrvatskoj

Novčana jedinica: Euro

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Pozivni broj zemlje: +356

Hrana: malteška kuhinja je mješavina utjecaja različitih naroda koji su kroz povijest prošli kroz ovaj otok. Osjeća se talijanska kuhinja, španjolska, francuska, britanska itd. Neki od specijaliteta su: Stuffat tal-fenek – gulaš od zeca, često se spominje kao nacionalno jelo; Bragioli – punjene goveđe rolice pirjane u vinu; Bigilla – namaz od graha; Lampuki pie – riblja pita; Soppa tal-Armla – juha udovice, juha od različitog povrća, glavni sastojak je grašak ili grah; Ftira Għawdxija – Gozitan pizza, malo drugačije tijesto i umjesto šunke stavljaju ricottu, kozji sir i krumpir; Pastizzi – slano pecivo punjeno ricottom ili graško; Cisk – lokalno pivo; Kinnie – bezalkoholno, gazirano piće od gorke naranče i ekstrakta pelina.

Kupovina: popularni suveniri su: malteški stakleni proizvodi (pepeljare, vaze, čaše, figurice), ručke u obliku dupina, čipka (stolnjak, kišobran) minijaturne kopije popularnih malteških građevina, predmeti sa viteškim simbolima, Malteško vino (Marsovin, Camilleri), marinada, med, sir.

Kreditne kartice: većina kreditnih kartica prihvaćene su  u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.

Odjeća i obuća: preporučujemo ugodnu pamučnu odjeću i udobnu obuću. Ponesite i zaštitu od kiše, vjetra i sunca, bez obzira u kojem periodu godine putujete.

Električni napon: 230 V te Vam je potreban adapter tipa G sa slike:

Napojnice: ako ste zadovoljni pruženom uslugom uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu, taksiju…

 

Minimalni broj putnika: 15

 

NAPOMENE:

Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.

Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja u slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja i sl.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz siječnja 2024. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *