RIM

RIM – VATIKAN – FIRENCA

5 dana/ 4 noćenja

Datumi: 15.5.–19.5., 27.5.–31.5.2024.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi već od: 850€ 

*Uključene zrakoplovne pristojbe

Maskota Rima je vučica. Po legendi je baš ta vučica othranila Rema i Romula, osnivače talijanske prijestolnice, koja je glavnim gradom postala tek 1870. godine nakon Firenze.
Želite li bar na tren ući u srž iznimne kulturne i povijesne baštine Rima, Italije te katoličke tradicije prošećite hodnicima Vatikanskih muzeja i Sikstinske kapele uz prisustvo Michelangelovih remek dijela.
Nakon toga dobro će doći odmor u nekoj od bezbroj osteria, pizzeria ili trattoria u šarmantnom Trastevere-u na obali Tibera.
Rim je ipak „vječni grad“ !

Umjetnost, kultura, bogata povijest te gastronomska ponuda – sva talijanska raskoš na jednom mjestu.
Dobrodošli u kolijevku renesanse, Firenzu!

*Vrijednost više: hotel na centralnoj lokaciji, fakultativni izlet u Firencu

1. dan ZAGREB – SPLIT – RIM
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Rim na liniji Croatia Airlinesa OU 380 u 14.40h, s međuslijetanjem u Splitu u 15.30h. Polijetanje iz Splita u 16.05h te očekivani dolazak u Rim u 17.15h. Obavljanje graničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Nakon kraćeg odmora, odlazak s voditeljem putovanja do Španjolskog trga, pješice i s javnim prijevozom. Na putu ćemo proći uz Trg Republike; ulicu Nazionale; Kvirinalsku palaču, jednu od službenih rezidencija Predsjednika Italije; barokni dragulj Fontanu di Trevi… Španjoslki trg je jedan od najljepših gradskih trgova i popularno mjesto okupljanja. Krase ga Berninijeva fontana, jedno od najpoznatijih otvorenih stubišta na svijetu (137 stepenica), obelisk i crkva na brežuljku. Slobodno vrijeme za večeru u nekom od okolnih restorana te povratak u hotel. Noćenje.

2. dan RIM
Doručak i odlazak u šetnju antičkim dijelom grada uz: Koloseum, najveći amfiteatar ikad izgrađen u Rimskom Carstvu, jedan od najpoznatijih i najfotografiranijih spomenika, bez kojeg se Rim ne bi bio Rim; Forum Romanum, nekoć glavni trg oko kojeg se odvijao društveni život antičkog grada; Kapitolij, najpoznatiji rimski brežuljak s trgom čiji je izgled dizajnirao slavni Michelangelo; Piazza Venezia, trg na kojem se nalazi Oltar domovine s Grobom neznanom vojniku i spomenikom Vittoriju Emanueleu, prvom kralju ujedinjene Italije. U poslijepodnevnim satima predlažemo posjet šarmantnoj srednjovjekovnoj četvrti Trastevere, s labirintom malih uličica, trgova, barova i restorana, u kojoj se okupljaju mladi umjetnici. Noćenje.

3. dan RIM – VATIKAN
Nakon doručka odlazimo do Vatikana, sjedišta poglavara katoličke crkve i najmanje države na svijetu. Svakako predlažemo posjet Vatikanskim muzejima ( doplata kod prijave), skup muzeja u kojima se nalazi najvrednija zbirka umjetnina na svijetu. Sikstinska kapela sa slavnim Michelangelovim freskama jedan je dio tih muzeja. Nastavljamo s razgledom čuvene bazilika sv. Petra, najveće crkve na svijetu i glavne crkve katoličkog svijeta. Krase je mnoge znamenitosti, no među najpoznatijima su Michelangelova Pietà, grob svetog Petra i veličanstvena kupola s čijeg se vrha pruža veličanstven pogled na sve strane vječnog grada. U nastavku, šetnja uz tvrđavu Sant’Angelo, nekadašnji mauzolej rimskog cara Hadrijana preko istoimenog mosta na rijeci Tiber prema Pantheonu, hramu svih bogova i trgu Navona s fontanama među kojema se najviše ističe

Fontana četiriju rijeka, barokno djelo kipara Berninia iz 17. stoljeća. Ovaj živahni trg okružen je restoranima i kafićima pa predlažemo kratki predah. Noćenje.

4. dan RIM – FIRENCA – RIM
Doručak. Predlažemo da današnji dan iskoristite za odlazak na cjelodnevni fakultativni izlet brzim vlakom „Treniitalia“ u Firencu (vožnja cca 1h40min u jednom smjeru). Glavni grad pokrajine Toskana leži na rijeci Arno i s ponosom nosi naziv “kolijevka talijanske renesanse” o čemu svjedoče brojne gradske znamenitosti (staro povijesno središte pod zaštitom UNESCO-a). Prekrasnom arhitekturom, poviješću na svakom koraku i mnogobrojnim muzejima godišnje privlači milijune posjetitelja. Po dolasku susret s lokalnim vodičem i odlazak u obilazak grada: crkva sv. Križa, franjevačka crkva koja je ujedno i posljednje počivalište mnogih poznatih Talijana kao što su Michelangelo, Galileo, Machiavelli; katedrala sv. Marije Firentinske iz 15. st. krstionica sv. Ivana, jedna od najstarijih građevina u gradu koja datira iz 1128. godine; Giottov zvonik; crkva sv. Lovre, posljednje počivalište obitelji Medici; Piazza della Signoria, glavni gradski trg i nekadašnje političko središte Firentinske republike; Palazzo Vecchio, gradska vijećnica; Loggia dei Lanzi, poznate arkade na Piazzi della Signoria s brojnim umjetničkim skulpturama; Galerija Uffizi, jedan od najstarijih muzeja na svijetu u kojem se čuvaju najpoznatija djela talijanskih renesansnih umjetnika; Ponte Vecchio, srednjovjekovni most preko rijeke Arno uzduž kojeg se nalazi mnoštvo draguljarnica, zlatarnica i suvenirnica. Slijedi slobodno vrijeme tijekom kojeg možete između ostalog popiti kavicu u otmjenom povijesnom ozračju Caffé-a Gilli, pojesti odličan domaći sladoled u Vivoli Gelato, posjetiti tržnicu Mercato Centrale – raj za gurmane, bilo da nešto pojedete ili kupite. Povratak u Rim u večernjim satima. Noćenje.

5. dan RIM – SPLIT – ZAGREB
Nakon doručka prošećite trgovačkim ulicama Via del Corso i Via dei Condotti ili s voditeljem putovanja otiđite do rimske prvostolnice, bazilike sv. Ivana Lateranskog (katedrale grada Rima). U poslijepodnevnim satima prijevoz do zračne luke. Prijava na let za Split i Zagreb na liniji Croatia Airlinesa OU 381 u 18.00h. Dolazak u Split u 19.10h te nastavak letenja za Zagreb u 19.50h s očekivanim dolaskom u 20.35h. Završetak programa.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 158 € / 1.190,45 kn):

 

Polazak: 15.5. 27.5.
EUR KN EUR KN
Ultra first minute cijena aranžmana po osobi     850 €      6.404,33 kn 877 € 6.607,76 kn   
First minute cijena aranžmana po osobi 877 € 6.607,76 kn 899 € 6.773,52 kn
Redovna cijena aranžmana po osobi 899 € 6.773,52 kn 925 € 6.969,41 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu 175 € / 1.318,54 kn

 

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Cijena uključuje:
Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);
Pristojbe zračnih luka od 158 € / 1.190,45 kn (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);
Prijevoz autobusom od zračne luke do hotela pri dolasku u Rim te od hotela do zračne luke u povratku;
Smještaj u Rimu u hotelu 4* iz grupacije Raeli www.raelihotels.it (Archimede, Luce ili Lux) u dvokrevetnoj/trokrevetnoj sobi na osnovi 4 noćenja s doručkom;
Razglede prema programu;
Voditelja putovanja iz Zagreba;
Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena ne uključuje:
obaveznu doplatu na licu mjesta za boravišnu pristojbu po osobi i noćenju u iznosu od 7,50 € u hotelu 4*, doplatu za jednokrevetnu sobu; ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda; doplate za fakultativne usluge i obroke koji nisu predviđeni programom; osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje; putno osiguranje (preporučujemo).

Popust na pomoćnom ležaju:
Dijete 2-11,99 godina: 53 € (399,33 kn)

Napomena: za smještaj u trokrevetnoj sobi: trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.
Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (prijava prilikom rezervacije, uz minimum 10 osoba):

Vatikanski muzeji & Sikstinska kapela: 65 € / 489,74 kn (uključeno: ulaznica s rezervacijom termina, slušalice, vodstvo lokalnog vodiča na hrvatskom ili engleskom vjeziku, agencijsku uslugu posredovanja)

Cjelodnevni izlet Firenca: 155 € / 1.167,85 kn (uključeno: povratni prijevoz brzim vlakom Rim-Firenca-Rim, razgled Firence s lokalnim vodičem na hrvatskom ili engleskom jeziku, pratnja voditelja putovanja)

Informativne cijene ostalih individualnih ulaznica po osobi:
Koloseum, Forum Romanum i Palatino: 22 €
Kupola bazilike sv. Petra: 10 € (dizalo + 320 stepenica), 8 € stubištem (551 stepenica)
Pantheon: 5 €
Javni gradski prijevoz u Rimu: 1. vožnja metroom ili 75 min na svim linijama autobusa (mogućnost presjedanja 1,50 € ● jednodnevna karta (24h) za neograničene vožnje metroom, autobusom ili tramvajem na području grada 7 € ● dvodnevna (48h) 12,50 € ● trodnevna (72h) 18 € ● tjedna 24 €

Red letenja:
OU380 ZAGREB RIM 14:40 17:15 (polazak iz Splita u 16:05)
OU381 RIM ZAGREB 18:00 20:40 (povratak u Split u 19:15)
*oba leta s međuslijetanjem u Splitu

Korisne informacije – Italija i Rim:

Službeno ime države: Republika Italija
Geografski položaj: država u južnoj Europi, sastoji se od Apeninskog poluotoka i dva velika otoka na Sredozemnom moru, Sicilije i Sardinije. Graniči s Francuskom u zapadnom dijelu, Švicarskom na sjeverozapadnom dijelu, Austrijom na sjevernom dijelu, te Slovenijom na sjeveroistočnom dijelu. Uz kopnene granice ima i morsku granicu s Hrvatskom. Neovisne države San Marino i Vatikan potpuno su okružene državnim teritorijem Talijanske Republike.

Broj stanovnika: oko 62.246.000 (podatak iz 2018.god).
Površina: oko 301.230 km2
Glavni grad: Rim, cca. 2.9 milijuna stanovnika (2018. god.)
Klima: na sjeveru i unutrašnjosti kontinentalna, dok primorskim dijelovima Ligurije i većim dijelom Apeninskog poluotoka južno od Firence vlada klasična mediteranska klima.
Službeni jezik: talijanski
Religija: katolici 87,8%, protestanti 1,4%, pravoslavci 1,6%, muslimani 1,9%, ostali oko 5,9% (2006. godina)
Novčana jedinica: Euro
Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj
Pozivni broj zemlje: +39
Hrana i piće: talijansku kuhinju karakteriziraju mediteranska prehrana i bez sumnje je jedna od najpopularnijih kuhinja zapadnog svijeta. Pizze (Margherita s umakom od rajčice, mozzarellom i bosiljkom), tjestenina (u Rimu posebno alla carbonara), gelato, tiramisu, sir, vino….
Kupovina: Italija je meka za ljubitelje kupovine. Kupuju se kožni proizvodi/kožna galanterija, keramika (ručno izrađene i oslikane zdjele, tanjuri, pladnjevi, nakit od koralja, umanjeni moeli poznatih znamenitosti… Radno vrijeme trgovina u većim gradovima je uglavnom od 09.00h do 13.00h i ponovno od 16.00h do 20.00h svaki dan, dok veći supermarketi rade od 09.00h do 20.00h radnim danom i subotom, te od 09.00 do 13.00h nedjeljom.
Kreditne kartice: većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.
Odjeća i obuća: savjetujemo laganiju, ugodnu pamučnu odjeću, a tijekom večeri topliju odjeću poput pulovera ili vjetrovki. Primjerena garderoba potrebna je za razglede vjerskih objekata (pokrivena ramena, duge hlače…). Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.
Električni napon: 220 V
Napojnice: ako ste zadovoljni pruženom uslugom uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu, taksiju…

Minimalni broj putnika: 15

NAPOMENE:
Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn
Popust za jednokratni buking 5 i više osoba isključuje i ne može se kombinirati s drugim popustima ili posebnim akcijama.
Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi je dozvoljeno nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg. Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi jedan komad ručne prtljage unjeti u zrakoplov (max. 8 kg).
Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte.
Kategorizacija smještaja odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje u koju se putuje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.
Organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja u slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke), radnog vremena neke od znamenitosti, muzeja i sl.
Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju iz prosinca 2023. i mogu biti podložne promjeni.
O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske https://mvep.gov.hr/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *