KAPADOKIJA

AVANOS – GÖREME – ZELVE – DOLINA DEVRENT – UÇHISAR – DOLINA GOLUBOVA – DERINKUYU  

4 dana/ 3 noćenja

Datumi: 28.4. – 1.5., 30.5. – 2.6., 26.9. – 29.9., 21.10. – 24.10.2024.

Ultra first minute cijena aranžmana po osobi već od: 873€

*Uključene zrakoplovne pristojbe

*Vrijednost više: hotel 5*, polupansion, ulaznice, popust za dijete do 199 €

Prije 3 milijuna godina, u samom središtu Turske, snažne erupcije vulkana Erdžijasa formirale su jedan od najspektakularnijih krajolika na svijetu. Ogromne stijene, jedinstveni krajolici i tajanstveni podzemni gradovi razlozi su zbog kojih Kapadokiju ubrajaju u jedno od onih rijetkih mjesta koji se moraju doživjeti barem jednom za života.

Hos geldiniz! Dobrodošli!

PROGRAM: 

  1. dan ZAGREB – ISTANBUL – KAYSERI – ÜRGÜP

Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman 2 sata prije leta, podjela putne dokumentacije i prijava na let. Polijetanje zrakoplova za Istanbul na letu Turkish Airlinesa, TK 1054 u 08.50h s očekivanim dolaskom u 12.00h po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Kapadokiju/Kayseri na liniji TK 2014 u 16.05h. Po dolasku u 17.30h, obavljanje pograničnih formalnosti i prijevoz do hotela. Prijava i smještaj u sobe. Večera te odmor i noćenje.

 

  1. dan KAPADOKIJA

Nakon doručka odlazak na cjelodnevni obilazak ove starovjekovne regije koju karakteriziraju jedinstveni mjesečevi krajolici, podzemni gradovi, pećinske crkve i kuće isklesane u stijenama. Avanos, centar terakot, smješten na obalama rijeke Kızılırmak koje obiluju crvenom glinom od koje lokalno stanovništvo izrađuje tradicionalne kućanske predmete i ukrase te se u industriji koristi za građevinske blokove i crijep; Göreme, najspektakularnije i najpoznatije mjesto među dolinama Kapadokije. Cijeli grad je muzej na otvorenom – nekadašnje redovničko središte s dobro očuvanim crkvama isklesanim u stijenama i ukrašenim freskama iz doba Bizanta; Zelve – jedna od najranije naseljenih i posljednje napuštenih dolina koja je najpoznatija po „vilinskim dimnjacima“, stijenama u obliku gljiva; dolina Devrent, poznata po svom lunarnom krajoliku i neobičnim stijenama u obliku životinja; selo Cavusin, jedno od najstarijih naselja u tom području s crkvom sv. Ivana Krstitelja iz 5 stoljeća. Povratak u hotel. Večera, noćenje.

 

  1. dan KAPADOKIJA

Doručak te nastavak obilaska Kapadpkije. Uçhisar, mali gradić smješten na najvišoj točki ovog područja. Tu se nalazi povijesna tvrđava uklesana u stijenu odakle se pruža zapanjujuć pogled na okolicu i prekrasne formacije vilinskih dimnjaka; Dolina golubova koja je naziv dobila po tisućama golubova koji su ovdje živjeli u mnogobrojnim golubinjacima u stijenama;

Derinkuyu („duboki bunar“) impresivni grad ispod površine zemlje, koji seže čak do 85 m dubine. Sagrađen je u 8. ili 7. st. p.n.e. i sve je do 1963. godine bio čuvan od očiju javnosti. Povratak u hotel, večera i noćenje.

 

  1. dan ÜRGÜP – NEVŞEHIR – ISTANBUL – ZAGREB

Ranim jutrom nudimo doživljaj za pamćenje! Mogućnost fakultativnog odlaska na spektakularni let balonom iznad prekrasnih krajolika Kapadokije (okvirno vrijeme polaska oko 05.30h).

Doručak te slobodno vrijeme do prijevoza u zračnu luku Nevşehir. Po dolasku, prijava za let za Istanbul na liniji TK2005 u 15.35h, odnosno u 13.25h na povratku 29.9. Dolazak u 17.00h, odnosno u 14.50h 29.9. te nastavak putovanja za Zagreb na letu Turkish Airlinesa, TK 1055 u 18.35h. Očekivani dolazak u Zagreb u 19.40h po lokalnom vremenu. Završetak programa.

Cijena aranžmana po osobi u dvokrevetnoj sobi

(uključene pristojbe zračnih luka u iznosu od 238 € / 1.793,21 kn):

Polazak: 26.9., 21.10. 28.4., 30.5.
EUR EUR
Ultra first minute cijena aranžmana po osobi     873 € 940 €
First minute cijena aranžmana po osobi 900 € 966 €
Redovna cijena aranžmana po osobi 926 € 993 €

 

Napomena: ultra first minute i first minute cijene vrijede do 60, odnosno 30 dana prije polaska ili do popunjenja određenog broja mjesta!

Za jednokratnu rezervaciju 5 ili više putnika odobravamo dodatni popust (informacije na prodajnom mjestu)!

Cijena aranžmana uključuje:

Prijevoz zrakoplovom prema programu (ekonomska klasa);

Pristojbe zračnih luka od 238 € (podložno promjeni, konačni iznos utvrđuje se na dan izdavanja karata);

Prijevoz turističkim autobusom prema programu;

Smještaj u Kapadokiji/Ürgüpu u hotelu Perissia 5* ili sl. u dvokrevetnoj sobi na osnovi 3 polupansiona;

Razglede prema programu u pratnji lokalnog licenciranog vodiča;

Ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgleda;

Voditelja putovanja iz Zagreba;

Pripremu i organizaciju putovanja te jamčevinu.

Cijena aranžmana ne uključuje:

doplatu za jednokrevetnu sobu od 171 €; doplate za fakultativne sadržaje kao i obroke koji nisu predviđeni programom; osobne troškove, pića i napojnice te ostalo što nije navedeno pod cijena uključuje; putno osiguranje (preporučujemo).

Popusti za djecu na pomoćnom ležaju uz dvije odrasle osobe:

Dijete 2-6,99  godina:   199 €

Dijete 7-11,99  godina:   66 €

Napomena uz smještaj u trokrevetnoj sobi: trokrevetne sobe se najčešće sastoje od 2 odvojena ili 1. bračnog ležaja + pomoćni krevet.

Kvadratura sobe često je ista ili slična dvokrevetnoj sobi te time komoditet može biti smanjen.

Fakultativna ponuda, cijene po osobi (minimum prijavljenih 10 osoba):

Let balonom: 270 €

Red letenja (sve lokalna vremena):

TK1054   28APR/30MAY/26SEP/21OCT   ZAGREB               ISTANBUL           08:50   12:00

TK2014   28APR/30MAY/26SEP/21OCT   ISTANBUL           KAYSERI                               16:05   17:30

TK2005                  01MAY/02JUN/24OCT                  NEVŞEHIR           ISTANBUL           15:35  17:00        (29SEP  13:25  14:50)

TK1055   01MAY/02JUN/29SEP/24OCT   ISTANBUL           ZAGREB                               18:35   19:40

 

Korisne informacije – Turska:

Službeno ime države: Republika Turska

Glavni grad: Ankara

Površina: 780.580 km²

Broj stanovnika: 83.154.997 (od toga u Istanbulu 15.519.267, 2019.)

Službeni jezik: turski

Vjera: islam (99% zastupljena)

Vremenska razlika: +1h u odnosu na Hrvatsku

Valuta: nova turska lira – TRY. 1 EUR ≈ 31,60 TRY

Električni napon: 220 V i 50 Hz, ali preporuča se ponijeti univerzalni putnički adapter

Pozivni broj zemlje: +90

Mobilne mreže: uporaba mobilnih telefona je moguća, preporučamo provjeru s mobilnim operaterom u Hrvatskoj

Hrana: turska kuhinja je poznata po raznolikosti. Podjednako su zastupljena jela od ribe i morskih plodova kao i mesna jela. Obilje povrća pripremljeno na najrazličitije načine obogaćuje ovu mediteransko-orijentalnu kuhinju.

Odjeća i obuća: preporučamo jednostavnu odjeću i udobnu obuću. Duge suknje i duge hlače bit će u skladu s očekivanjem lokalnog stanovništva u manjim gradovima i selima gdje inače nema puno turista. Također, ženama savjetujemo ponijeti lagani šal, koji može poslužiti i kao pokrivalo za glavu pri razgledavanju muslimanskih vjerskih objekata. Prilikom ulaska u muslimanske vjerske objekte, turisti se trebaju držati običaja vezanih za odjeću i obuću (pokrivene ruke i noge, žene-pokrivena kosa maramom, obuću izuti ispred džamije).

Putna isprava: putovnica koja za hrvatske državljane (ako je riječ o običnoj putovnici) mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Tursku.

Minimalni broj putnika: 20

NAPOMENE:

Tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 kn

Popust za jednokratnu rezervaciju 5 i više osoba isključuje kombinaciju s drugim popustima ili posebnim akcijama.

Zrakoplovne pristojbe podložne su promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Molimo da obratite pažnju o propisima vezanim uz prijevoz prtljage u međunarodnom zračnom prometu, kao i na težinu i količinu Vaše prtljage. Za prtljagu je odgovorna zrakoplovna kompanija. Po osobi dozvoljeno je nositi 1 komad prtljage maksimalne težine do 23 kg (ovisno o polasku). Ručna prtljaga podložna je pregledu, ne dozvoljava se unošenje tekućina tj. ograničeno je unošenje tekućina u zrakoplov, dozvoljeno je po osobi 1 komad ručne prtljage do 8 kg unjeti u zrakoplov.

U slučaju promjene reda letenja (vremena, zračne luke) organizator putovanja zadržava pravo promjene redosljeda programa putovanja, kao i u slučaju promjene radnog vremena znamenitosti, muzeja i sl.

Kategorizacija smještaja u Turskoj odgovara službenoj hotelskoj kategorizaciji zemlje i može se razlikovati od hrvatskih standarda.

Cijene fakultativne ponude i ulaznica bazirane su prema stanju prosinca 2023. i mogu biti podložne promjeni.

O rizičnosti putovanja u pojedine zemlje možete se informirati na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske www.mvep.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *